niedziela, 14 października 2007
Orientalna zupa grzybowa z tofu

Orientalna zupa grzybowa

Składniki:

- 10 dkg boczniaków lub chińskich grzybków shiitake ( w ostateczności mogą być pieczarki )
- 10 dkg pędów bambusa
- papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 2 dymki
- litr rosołu z kury
- sos sojowy
- ocet ryżowy ( może też być zwykły )
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Grzyby myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy wzdłuż na paski. Pędy bambusa siekamy, z chili usuwamy pestki i drobno kroimy. Czosnek i imbir obieramy i bardzo drobno siekamy. Podobnie z dymką.

Orientalna zupa grzybowa

Gotujemy litr rosołu ( może być z kostki ), dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy razem około 15 minut na średnim ogniu. W miseczce rozrabiamy trzy łyżki octu z łyżką mąki ziemniaczanej i dodajemy to do zupy. Zupę doprawiamy sosem sojowym ( około łyżki ) oraz cukrem.

Tofu kroimy na kostkę i dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

18:34, max_daga , Zupy
Link Komentarze (3) »