Kategorie: Wszystkie | Ciasta i desery | Ciekawostki | Kolacje | Napoje | Obiady | Przekąski | Zupy | Śniadania
RSS
środa, 26 grudnia 2007
Choinka z piernika

Chcieliśmy zrobić w tym roku domek z piernika ale zabrakło czasu. Zamiast tego na początek postanowiliśmy zrobić coś łatwiejszego - piernikowe choinki.

Choinka z piernika

Składniki:

- ciasto na pierniczki
- lukier
- cukrowe ozdoby na choinkę.

Przygotowanie:

Do zrobienia choinki będą nam potrzebne wykroje do pierniczków w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach. Czasem można kupić takie komplety od najmniejszej gwiazdki do dość dużych.

Wykroje do pierniczków

Na jedną choinkę wypiekamy wszystkie gwiazdki oprócz najmniejszego po jednym a najmniejszej gwiazdki tyle ile pozostałych plus jedna dodatkowa na gwiazdę na czubku.

Gwiazdki

Do łączenia ze sobą wszystkiego używamy lukru. My użyliśmy takiego prostego z cukru pudru rozrobionego sokiem z pomarańczy. Lepszy efekt byłby gdybyśmy użyli lukru robionego na białkach.
Więc schemat budowy: kładziemy największą gwiazdkę, do niej przyklejamy najmniejszą, potem trochę mniejszą od największej. I tak dalej, zawsze co drugą układając najmniejsze które tworzą pień choinki.

Budujemy choinkę

Ważne jest żeby kolejne gwiazdki układać tak przekręcone żeby gałęzie kolejnych poziomów nie wypadały bezpośrednio jeden nad drugim.

Zbudowane choinki

Powinno zostać nam jeszcze po jednej najmniejszej gwiazdce - malujemy ją kolorowym lukrem i odstawiamy do wyschnięcia.

Gwiazdki

Gdy lukier dobrze zwiąże choinki doklejamy czubek i lukrujemy wszystkie gałązki. Gałązki dekorujemy cukrowymi "ozdobami choinkowymi".

Dekorowanie

Choinki świetnie nadają się na świąteczny prezent, więc pamiętajmy żeby zrobić ich kila więcej.

Las choinek

A gdy święta przeminą możemy choinki schrupać.

Smacznego!

niedziela, 23 grudnia 2007
Kawa po wietnamsku

Dni kawy

W przerwie pomiędzy świątecznymi wypiekami trzeba znaleźć parę minut na chwilę odpoczynku przy dobrej kawce. Zawsze zadziwiało mnie ile jest na świecie sposobów na parzenie kawy - szczególnie te rozwiązania które nie sprowadzają się tylko do wciśnięcia odpowiedniego guzika na automatycznym ekspresie. Rozwiązanie wietnamskie jest na tyle ciekawe, że z podróży do tego egzotycznego kraju przywlokłem wietnamską zaparzarkę jak i lokalną kawę.

Kawa po wietnamsku

W Wietname nikt nie parzy kawy inaczej jak właśnie przy pomocy podobnego wynalazku którego konstrukcja jest banalnie prosta. Główny pojemnik ma dziurkowane dno i gwintowany trzpień na który nakręca się okrągłą dziurkowaną płytkę.

Kawa

Pomiędzy nie nakłada się kawę, ubija przez odpowiednio silne dokręcenie i zalewa wrzącą wodą. Woda przesącza się przez kawę i uzyskujemy aromatyczny napar.

Kawę przeważnie pije się ze skondensowanym słodkim mlekiem, które wlewa się do filiżanki przed zalaniem kawy wodą.

Kawa z mlekiem

A tak wygląda po zaparzeniu:

Kawa

sobota, 22 grudnia 2007
Akcja pierniczki. Faza 2 - pieczenie.

Cały czwartkowy wieczór zszedł nam nad piekarnikiem, ale warto było - ponad 3 kg pierniczków powinno wystarczyć na święta :)

Pierniczki

Co do przepisu nie będę się rozpisywać, piekliśmy według tego samego co rok temu . Pierniczki wychodzą dość grube ( mimo cieńkiego rozwałkowywania ) przez co są dość miękkie, bardziej do jedzenia niż do ozdoby.

Aniołki

Wykrawania było co nie miara, wzorki różnorakie.
W tym roku eksperymentalnie zrobiliśmy również kilka pierniczków w technologii "witrażykowej" . Polega to na tym, że w pierniczku wykrawa się otwór, w który nakłąda się pokruszone landrynki. W trakcie pieczenia landrynki się topią wypełniając otwór i tworzą 'szybkę'. Muszę się przyznać, że kilka pierniczków poległo w nieudanych próbach, ale w końcu udało się opanować tę trudną sztukę. Ważne jest, żeby landrynek nałożyć z dużą górką, inaczej landrynkowa szybka będzie bardzo cienka.

Witrażyk

poniedziałek, 17 grudnia 2007
Akcja pierniczki. Faza 1 - przygotowania.

Czego jak czego, ale pierniczków to w święta zabraknąć nie ma prawa. Podobnie jak w zeszłym roku tak i w tym zaczyna się akcja wielkiego pierniczenia. Na kulinarnych blogach już jakiś czas temu tegoroczna akcja przyniosła wiele ciekawych przepisów . Jak dla mnie tegoroczną piernikową królową została BakerLady , a szczególnie jej domek z piernika, lukrowane cudeńka i pierniczki nadziewane.

Pudełko na pierniki

W tym roku kolekcja piernikowych foremek powiększyła się o super fajny zestaw, tak więc kształtów będzie co nie miara. W weekend zostało zagniecione ciasto, a na dniach nastąpi wielkie piernikowe szaleństwo.

Foremki do pierników

 
1 , 2