Kategorie: Wszystkie | Ciasta i desery | Ciekawostki | Kolacje | Napoje | Obiady | Przekąski | Zupy | Śniadania
RSS
sobota, 04 listopada 2006
Pancakes

pancakes

Składniki:

- szklanka maślanki
- dwie szklanki mąki
- 50g cukru
- 50g masła
- dwa jajka
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:

Masło topimy, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, przed każdym plackiem smarujemy delikatnie masłem ( wystarczy przejechać po patelni kostką - to co się wytopi w wyniku kontaktu z patelnią wystarczy ) i formujemy niewielkie placuszki. Kiedy powierzchnia pokryje się bąbelkami powietrza przekładamy na drugą stronę.

pancakes

Podajemy z syropem klonowy, miodem lub dżemem. W moim przypadku wybór padł na dżem z czarnych porzeczek.

Smacznego!