Kategorie: Wszystkie | Ciasta i desery | Ciekawostki | Kolacje | Napoje | Obiady | Przekąski | Zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 30 grudnia 2007
Ciasteczka sezamowe

Te ciasteczka smakowały mi najbardziej z tegorocznych świąt. Bez wątpienia zostają wpisane na listę przepisów które jeszcze nie raz będą użyte.

Ciasteczka sezamowe

Składniki:

- 3 łyżki ziaren sezamu
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- otarta skórka z 1 cytryny
- 40 dkg mąki
- 2 łyżeczki oleju
- szczypta soli
- 20 dkg konfitury lub dżemu ( pomarańczowy lub ananasowy, a najlepiej to konfitura imbirowa )

Przygotowanie:

Ziarna sezamu prażymy na patelni aż będą rumiane. Mieszamy ze wszystkimi składnikami oprócz dżemu i wyrabiamy ciasto. Odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o tym samym rozmiarze. W co drugim kwadracie wycinamy okienko.

wykrawamy kwadraty

Pieczemy 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

pieczemy

Po upieczeniu kwadraty bez okienka smarujemy dżemem ...

dżem

... przykrywamy kwadratami z okienkiem i lekko dociskamy.

Ciasteczka

Gotowe ciasteczka dekorujemy czekoladą, lub lukrem.

Dekorujemy

Dobrze, żeby ciasteczka poleżakowały przynajmniej jeden dzień żeby przeszły dżemem.

Smacznego! 

piątek, 28 grudnia 2007
Świąteczne pralinki

W tym roku na święta zrezygnowaliśmy całkowicie z pieczenia ciast. Zamiast tego skupiliśmy się na ich mniejszych siostrzeńcach, czyli ciasteczkach i pralinkach. O ciasteczkach będzie nieco później, teraz przedstawiamy rodzinkę słodkości pralinkowych.

Pralinki

1. Pralinki czekoladowe

Pralinki czekoladowe są doskonałą bazą do eksperymentowania z różnorakimi dodatkami. Można dodawać do nich wszystko co tylko przyjdzie do głowy.

Pralinki

Składniki ( około 20 sztuk ):
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka koniaku

Przygotowanie:
Kremówkę wlewamy do rondla, dodajemy cukier. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż wszystko dokładnie się rozpuści, rozdzielamy na tyle części ile różnych smaków będziemy robić i dodajemy dodatki. Odstawiamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki, obtaczamy w kakao / cukrze pudrze / mielonych orzechach i wkładamy do papilotek.

A jakie dodatki?

Wersja kawowa

Trufle kawowe

Do masy dodajemy kawę rozpuszczalną ( dokładnych proporcji nie podam, bo robiliśmy na oko - trzeba próbować aż smak kawy będzie wyraźnie wyczuwalny ). Trzeba tylko pamiętać, żeby dokładnie wymieszać masę tak, żeby nie zostały nierozpuszczone granulki kawy.

Wersja "ostre chili"

Trufle chili

Słodycz czekolady doskonale komponuje się z ostrością chili - dodając trochę tej przyprawy zyskujemy nowy, zupełnie nieznany smak.

2. Kulki rafaello

Domowa wersja znanego przeboju. Kokosowo-migdałowe kulki dość szybko znikały ze stołu.

Kulki rafaello

Składniki ( na ponad 40 sztuk ):
- 10 dkg wiórków kokosowych
- kostka masła
- szklanka cukru
- 1/2 sklanki wody
- 25 dkg mleka w proszku
- 4 płaty wafla
- 50 ml rumu ( najlepiej Malibu )
- migdały
- wiórki kokosowe do obtoczenia ( około 10 dkg )

Przygotowanie:
Wodę gotujemy z cukrem mieszając, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wafel dokładnie kruszymy na proszek i dodajemy z resztą składników. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Migdały parzymy i obieramy z łupinek, z ochłodzonej masy łyżką wybieramy porcje, rozpłaszczamy i w środek wkładamy migdał. Zawijamy, formujemy kullkę i obtaczamy w kokosie. Wkładamy do papilotki.

3. Trufle marcepanowe

Przepis zaczerpnięty z blogu Dorotuś, chyba lepszej rekomendacji nie trzeba :)

Pralinki z marcepanem

Składniki:
- 20 dkg masy marcepanowej
- 40 dkg posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki rumu ( chociaż z tego co pamiętam, daliśmy chyba cztery :) )
- czekolada na polewę ( lub niedoprawiona wersja pralinek z punktu 1-go jeszcze przed odstawieniem do lodówki )

Przygotowanie:
Marcepan zagniatamy z orzechami i formujemy kulki. Teraz musimy je dokładnie pokryć polewą. W tym celu najlepiej użyć wykałaczki.

koreczki marcepanowe

Teraz każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i w posiekanych orzeszkach i odstawiamy do stężenia. Jako stojak użyta została pomarańcza z otartą skórką ( no, ale to już zupełnie inny przepis ).

Jeżyk

4. Jeżyki migdałowe

Do tego przepisu podchodziliśmy z pewną rezerwą, okazał się jednak prawdziwym hitem. Coś jest takiego w zestawieniu migdałów, karmelu i czekolady, że na pewno jeszcze nieraz ten przepis zostanie przez nas wykorzystany.

Jeżyki migdałowe

Składniki ( na 30 sztuk ):
- 10 dkg mlecznej czekolady
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg migdałów a najlepiej już gotowych migdałowych słupków
- 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Jeżeli nie mamy gotowych słupków to migdały parzymy, obieramy i kroimy w słupki. Do dalszej części przepisu słupki nie mogą być mokre, więc musimy je trochę przesuszyć. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i stale mieszając podgrzewamy aż się skarmelizuje.
Dodajemy migdały.

Migdały z karmelem

Do czekolady dodajemy przyprawę do piernika, gdy będzie już zupełnie płynna dodajemy migdały i mieszamy. Zostawiamy aż trochę przestygnie i nakładamy do papilotek.

Jerzyki

 

środa, 12 grudnia 2007
Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Już od dawna przymierzaliśmy się do babeczek, ale dopiero ostatnio udało nam się nabyć formę i te dziwne papierowe harmonijki które jak się okazuje nazywają się wdzięcznie 'papilotkami'. Na pierwszy ogień poszły babeczki z blogu Dorotuś , przepisy stamtąd jeszcze nigdy nas nie zawiodły. Oryginalnie przepis pochodzi ponoć z książki seksownej Nigelli .

Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Składniki ( na 12 babeczek ):

Babeczki:
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu wiśniowego
- 100 g cukru (można dać więcej lub mniej - to zależy od słodkości dżemu)
- szczypta soli
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml kremówki

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, pod koniec dodajemy pokruszoną czekoladę, zestawiamy z ognia i mieszamy aż wszystko się dokładnie rozpuści.

Czekolada

Dodajemy dżem.

Dodajemy dżem

Dodajemy cukier, jajka, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Mieszamy

Formy na babeczki wykładamy papilotkami...

Papilotki

.. i wypełniamy je prawie pełne ciastem.

Nakładamy ciasto

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Po upieczeniu

Teraz polewa. Za pomocą garnka z wodą i mniejszego garnka lub miski tworzymy kąpiel wodną w której roztapiamy czekoladę.

Kąpiel wodna

Czekolada powinna dość szybko się stopić.

Topi się

Po roztopieniu zdejmujemy z ognia i stale mieszając dodajemy powoli śmietanę. Babeczki dekorujemy polewą i kandyzowaną wisienką.

Przekrój

Smacznego!

niedziela, 09 grudnia 2007
Tarta gruszkowa z migdałami

Super alternatywa dla sernika - kruche ciasto, kremowy ser i soczyste gruszki.

Tarta gruszkowa z migdałami

Składniki:

Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 7 dkg cukru
- 125 g masła
- 1 żółtko

Masa serowa:
- 25 dkg serka mascarpone
- 25 dkg serka homogenizowanego
- 10 dkg migdałów
- płatki migdałowe
- sok z 1 cytryny
- 15 dkg śmietany 36%
- 5 dkg cukru waniliowego
- 2 soczyste gruszki

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, żółtkiem i rozdrobnionym masłem. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim okrągłą formę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinkę.

Ciasto na tartę

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto obciążamy np. grochem i pieczemy około 30 minut aż brzegi zrobią się rumiane.

Tarta z grochem

Midgały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Migdały

Mielimy migdały na drobne wiórki

Mielenie migdałów

Serek mascarpone mieszamy z waniliowym, wiórkami migdałowymi i sokiem z połowy cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i dodajemy do sera delikatnie mieszając.
Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda i każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki. Żeby gruszki nie ciemniały skrapiamy je sokiem z pozostałej połówki cytryny. Na ciasto wykładamy ser i układamy plasterki gruszek. Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto.

Tarta gotowa

Można już podawać, ale będzie lepsza po kilku godzinach jak ciasto nasiąknie trochę serem a płatki migdałowe zmiękną od gruszek.

Tarta

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5