Kategorie: Wszystkie | Ciasta i desery | Ciekawostki | Kolacje | Napoje | Obiady | Przekąski | Zupy | Śniadania
RSS
czwartek, 25 października 2007
Jajecznica z łososiem

Jeżeli wczorajsze danie było szybkie to dzisiejsze jest super-błyskawiczne. Ot, banalna jajecznica w nie do końca banalnym zestawieniu - z łososiem.

Jajecznica z łososiem

Składniki ( 1 porcja ):

- 100g łososia sałatkowego ( takie najtańsze skrawki )
- łyżeczka masła
- trzy jajka
- pieprz

Przygotowanie:

Łososia kroimy w dość drobne kawałki.

Łosoś

Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy łososia i przez chwilę smażymy.

Smażymy łososia

Dodajemy rozbełtane jajka, doprawiamy odrobinę pieprzem. Solić nie trzeba, bo łosoś sam z siebie jest słony.

Czas przygotowania - 4 minuty 27 sekund.

Smacznego!

czwartek, 11 października 2007
Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Składniki:

- 1 gruszka
- 1 czerwony grejfrut
- kiść winogron
- 1 granat

... lub całkiem inne owoce :)

Przygotowanie:

Przepis na sałatkę owocową tak naprawdę sprowadza się do dwóch zasad które wystarczy przestrzegać:
- Musi być zachowany balans pomiędzy owocami słodkimi i kwaśnymi.
- Wszystkie ( ale to wszystkie ) owoce muszą być podane w takiej formie że 100-letnia prababcia bez zębów będzie w stanie je zjeść.

Zastosowanie się do tych dwóch zasad gwarantuje wyśmienitą sałatkę.

A teraz konkrety: do naszej sałatki wybraliśmy cztery owoce - słodką gruszkę, kwaśnego grejfruta, słodkie winogrona i kwaskowatego granata. Czyli punkt pierwszy powinien być spełniony - słodkość gruszki i winogrona będzie kontrastować z kwaśnym smakiem grejfruta i granata.
Teraz
punkt drugi - na drodze do idealnej sałatki owocowej stoją nam gorzkie błonki grejfruta, elastyczne skórki winogron i winogronowe pestki.
Z grejfruta musimy uzyskać to co ma on najlepsze - czyli sok i miąższ, pozbywając się gorzkich i niepotrzebnych błon. W tym celu musimy go wyfiletować. Obieramy go ze skórki, po czym ostrym nożem scinamy ze wszystkich stron zewnętrzną warstwę owocu tak żeby dostać się do miąższu. Owocy typu pomarańcza czy grejfrut składają się z cząstek - każdą taką cząstkę musimy teraz wykroić.

Sałatka owocowa

Po wykrojeniu wszystkich uzyskujemy owocowe fileciki.

Grejfrut

Z pozostałego wywłoka wyciskamy dokładnie sok - nic nie może się zmarnować.

Winogrona myjemy, każdy owoc kroimy na pół i jeżeli są duże pestki to je usuwamy. Dzięki przekrojeniu każdego owocu na pół usuwamy efekt elastyczności winogron, który dzisiaj jest nam niepotrzebny.
Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy. Granata rozbrajamy na kuleczki.

Sałatka owocowa

Owocowe filety i gruszki kroimy na kawałki wielkości połówek winogron, mieszamy wszystko zalewając sokiem z grejfruta.

Sałatka owocowa

W wersji dla dorosłych można sałatkę zamiast sokiem polać winem musującym.

Smacznego!

wtorek, 05 czerwca 2007
Ciastka francuskie z pesto

ciastko francuskie z pesto

Składniki:

- Mrożone lub świeże ciasto francuskie
- Pesto
- białko z jednego jaja
- kminek

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, na każdy kawałek kładziemy trochę pesto.

pesto

Brzegi ciasta smarujemy białkiem, prostokąty składamy na pół. Z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Złożone brzegi dociskamy widelcem. Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem.

ciastka

Ciastka pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10-12 minut.

Uwaga - zaraz po wyjęciu pesto w środku jest bardzo gorące, przed spożyciem należy chwilę odczekać lub tak jak ja potem przez tydzień leczyć poparzony język :)

Smacznego!

piątek, 17 listopada 2006
Sałatka z kurczaka i awokado

salatka

Składniki:

- dwie piersi z kurczaka
- oliwa
- awokado
- papaja
- pół kapusty pekińskiej
- cytryna
- przyprawy

skladniki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy, kroimy na drobną kostkę. Na patelni dwie łyżki oliwy mieszamy z pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i rozgrzewamy. Smażymy na tym kurczakową kostkę.
Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Kroimy na drobne kawałki. Podobnie robimy z papają. Zamiast papai mozemy użyć innego owocu, np. ananasa ale mi osobiście pasuje tutaj papaja która często jest do kupienia w lokalnym Kauflandzie. Kapustę drobno kroimy. Mieszamy wszystko ze sobą, dodajemy łyżkę oliwy i sok z cytryny. Mozna jeszcze przyprawić do smaku.

Smacznego! 

 
1 , 2