niedziela, 02 grudnia 2007
Parówki zawijane w szynce i serze

Co by tutaj zjeść dzisiaj na kolację? Szybki przegląd lodówki - mamy parówki, ser i szynkę. Hmm - a może by tak ...

Parówki zapiekane w szynce i serze

Składniki:

- parówki
- ser żółty
- szynka ( ważne żeby była w długich i wąskich plastrach )
- pół łyżki masła do smażenia

Przygotowanie:

Na plastrze szynki kładziemy przekrojony wzdłuż plaster sera a następnie pod kątem parówkę i zawijamy.

Zawijamy parówki

W koniec wbijamy wykałaczkę, żeby nic się nie rozleciało podczas smażenia.

Wykałaczka

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy parówki na małym ogniu co jakiś czas je przewracając aż ser będzie roztopiony a szynka zarumieniona.

Smażymy

Podajemy z tostami.

Smacznego!

20:49, max_daga , Kolacje
Link Komentarze (4) »
sobota, 20 października 2007
Omlet z pomidorami i mozarellą

Omlet z pomidorami i mozarellą

Składniki:

- 20 dkg pomidorów
- 125 dkg mozarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- 6 jajek
- łyżka mleka
- olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Każdego pomidora kroimy w poprzek i usuwamy pestki. Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę. Mozarellę osączamy z zalewy i również kroimy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, z bazylii odrywamy liście i również drobno je siekamy.

Składniki na omlet z pomidorami i mozarellą

Jajka rozbełtujemy z łyżką mleka, dodajemy połowę bazylii. Na patelnię wylewamy trochę oleju, dodajemy rozgnieciony czosnek. Gdy olej się rozgrzeje dodajemy cebulę i pozostałą połowę bazylii ( trochę możemy zostawić do posypania gotowego omletu ). Podsmażamy aż się zeszkli.

Na patelni

Dodajemy pomidory i połowę bazylii. Smażymy przez chwilę i wylewamy jajka.

Omlet

Smażymy na małym ogniu i po pięciu minutach dodajemy ser.

Dodajemy ser

Smażymy przez kolejne pięć minut. Wtedy zsuwamy omlet na talerz lub pokrywką od patelni i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na drugiej stronie przez kolejne 5 minut.

Po usmażeniu podajemy serową stroną do góry.

Smacznego!

13:19, max_daga , Kolacje
Link Komentarze (5) »
środa, 17 października 2007
Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami

Składniki:

- 15 dkg makaronu
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie
- 25 dkg mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- żółty ser
- sól, pieprz, ostra papryka
- olej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy około 10 minut na półtwardo. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki, paprykę w kostkę.

warzywa

Czosnek rozgniatamy, wrzucamy na zimną patelnię, dodajemy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy mięso, doprawiamy pieprzem i solą. Jak będzie podsmażone dodajemy cebulę i paprykę, podduszamy.

patelnia

Jeżeli mamy świeże pomidory to obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy je na patelnię. Mieszamy i dusimy jeszcze parę minut.

patelnia

Dodajemy makaron, mieszamy i wkładamy do żaroodpornych foremek.

zapiekanka

Ser scieramy na tarce i posypujemy nim makaron.

zapiekanka

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Podajemy póki gorące.

Smacznego!

niedziela, 07 października 2007
Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki:

- 15 dkg fasolki szparagowej
- 15 dkg makaronu "świderki"
- 1 czerwona cebula
- kilkanaście pomidorków koktailowych
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilkanaście czarnych oliwek
- 6 łyżek octu winnego ( z czerwonego wina )
- 3 łyżki oliwy
- pół pęczka bazylii
- pieprz
- sól

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, oczyszczamy, kroimy na kawałki około 5 cm i gotujemy. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w krążki, pomidorki na połówki. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Ocet, oliwę, drobno posiekaną bazylię oraz sól i pieprz mieszamy razem uzyskując sos.
Kiedy makaron i fasolka będą ugotowane, przelewamy je zimną wodą, łączymy z pozostałymi składnikami i zalewamy sosem.

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Smacznego!

21:32, max_daga , Kolacje
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5