wtorek, 04 grudnia 2007
Gofry ziemniaczane

Myślicie, że gofry można jeść tylko na deser? Nic bardziej mylnego - tutaj jako nietypowa alternatywa dla ziemniaków z koperkiem :)

Gofry ziemniaczane

Składniki ( na około 10 gofrów ):

- 20 dkg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 jajka
- 25 dkg mąki
- niecała szklanka mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy. Najlepiej ugotować je już poprzedniego dnia. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę. Cebulę bardzo drobno szatkujemy.
Z jajek oddzielamy białka i żółtka. Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i śmietaną. Dodajemy do ziemniaków i cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Dodajemy stopniowo mąkę uważając żeby nie zrobiły się grudki.

Gofry ziemniaczane

Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej.

Dodajemy pianę

Dokładnie mieszamy starając się nie utracić puszystości piany z białek.

Ciasto na gofry

Gofry smażymy w gofrownicy tak jak zwykłe, przez 3-5 minut.

Smażymy gofry

Podajemy z kleksem śmietany.

Smacznego!

21:30, max_daga , Obiady
Link Komentarze (6) »
środa, 28 listopada 2007
Roladki drobiowe ze szpinakiem

Nie wiedzieć czemu wiele osób nie lubi szpinaku. A w odpowiednim towarzystwie szpinak naprawdę potrafi zadziwić.

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Składniki ( 4 porcje ):

- 25 dkg szpinaku
- 10 dkg tłustego twarogu
- 4 filety z indyka
- 2 ząbki czosnku
- żółtko
- sól, pieprz, pieprz cayene
- mąka

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy ( jeśli mamy mrożony ), lub blanszujemy w osolonej wodzie ( jeżeli mamy świeży ). Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy twaróg, żółtko i czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.

Szpinak

Dokładnie mieszamy.

Szpinak

Kotlety myjemy, osuszamy i każdy lekko rozpłaszczamy. Smarujemy masą szpinakową ...

Roladki

... i zwijamy w roladki. Żeby roladki nie rozpadły się w trakcie smażenia możemy je spiąć metalowymi szpikulcami jak na zdjęciach lub wykałaczkami albo po prostu związać cienką nitką. Przed podaniem należy je wszystkie usunąć.

Roladki

Każdą oprószamy lekko mąką i smażymy na maśle lub margarynie ze wszystkich stron na rumiany kolor.

Roladki

Możemy podać z ziemniaczkami lub na przykład z ziemniaczanymi placuszkami .

Smacznego!

21:40, max_daga , Obiady
Link Komentarze (5) »
sobota, 17 listopada 2007
Placuszki ziemniaczano-cebulowe

Placuszki doskonale pasują jako dodatek do różnego rodzaju mięs, lub mogą być podane jako niezależne danie.

Racuszki ziemniaczano-cebulowe

Składniki:

- 80 dkg ziemniaków
- 3 cebule
- 1 jajko
- 10 dkg mąki
- 2 łyżki masła
- margaryna do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy cebulę. Kiedy ziemniaki całkiem ostygną dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Z ciasta formujemy walec.

ziemniaczany walec

Z walca odkrajamy plastry, lekko rozpłaszczamy i smażymy na margarynie z obu stron na rumiany kolor.

Ziemniaczana kromki

Smacznego!

19:45, max_daga , Obiady
Link Komentarze (3) »
wtorek, 13 listopada 2007
Befsztyki w sosie z zielonego pieprzu

Dzisiaj będzie bardzo pieprznie. Bardzo.
Ten przepis jest dowodem na to, że do doskonałej potrawy dochodzi się poprzez kulinarne porażki. Według oryginalnego przepisu sosu nie trzeba było miksować, a pieprzu siekać. Przez co cebulka w sosie wyglądała jak buraczki a całe ziarenka pieprzu zagłuszały smak całości. No, ale niezrażeni nieudanym podejściem zrobiliśmy podejście drugie i voila - tym razem wyszło pychota.

Befsztyki w sosie z zielonego pieprzu

Składniki ( 2 porcje ):

- 2 steki wieprzowe
- 1 cebula
- 2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
- niecała szklanka czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
- sól

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej i smażymy befsztyki. Czasu smażenia nie podam, bo niestety robię to 'na oko'. No i każdy lubi trochę inaczej wysmażone. Dla mnie wyszły idealne - już nie krwiste, ale jeszcze lekko różowawe. Po usmażeniu steki przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy steki się usmażą odstawiamy je w ciepłe miejsce.

W międzyczasie bardzo drobno kroimy cebulę i siekamy pieprz.

Zielony pieprz

Na oleju który został ze steków podsmażamy cebulę, gdy będzie już szklista dodajemy wino i pieprz. Gotujemy na średnim ogniu aż objętość zredukuje się o połowę.

Sos pieprzowy

Zredukowany sos miksujemy w blenderze na gładko. Steki polewamy sosem i posypujemy kilkoma ziarenkami pieprzu dla ozdoby.

Możemy podać na przykład z opiekanymi ziemniakami i sałatką.

Smacznego!

18:29, max_daga , Obiady
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5