poniedziałek, 05 listopada 2007
Kotlety schabowe w pikantnym wydaniu

Dzisiaj miało być banalnie - schabowy, ziemniaki i ogórasy. Ale zaraz, zaraz, od czego są książki kucharskie? Szurum burum i bum bum - robimy schaboszczaka w niebanalnym wydaniu tajlandzkim. Wyszedł super - aromatyczny, mięciutki, po prostu pycha. Następnym razem musimy pójść o krok dalej i zastąpić ziemniaki i ogórasy czymś bardziej egzotycznym. Na dodatek zrobienie go zajęło nam raptem kwadrans.

Kotlet schabowy w pikantnym wydaniu

Składniki:

- 2 kotlety schabowe standardowe
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- pół łyżeczki chili w proszku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Imbir obieramy i trzemy na tarce. Czosnek wyciskamy przez praskę, mieszamy to wszystko z koncentratem, sosem sojowym, octem, chili i musztardą. Kotlety myjemy i dokładnie smarujemy marynatą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja wstawiłem rano zanim wyszliśmy do pracy i po powrocie były super przesiąknięte zapachem i smakiem przypraw.

Schaboszczak

Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety z grubsza oczyszczamy z nadmiaru marynaty i smażymy bez panierki z obu stron około 10 minut.

Smacznego!

19:21, max_daga , Obiady
Link Komentarze (6) »
niedziela, 04 listopada 2007
Tropikalna potrawka z kurczaka

Potrawka

Składniki:

- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 1 ananas
- 1 papaja
- 1 banan
- kawałek świeżego imbiru ( 2 cm )
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- kostka rosołowa
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- liść laurowy
- goździk
- łyżka mąki
- łyżeczka curry

Przygotowanie:

Obrany imbir ścieramy na tarce, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, cukier i szczyptę soli. Kurczaka kroimy na nieduże kawałki i dokładnie mieszamy z właśnie zrobioną marynatą. Odstawiamy na godzinę.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka. Do garnka wlewamy szklankę bulionu drobiowego ( może być z kostki rosołowej ), dodajemy pokrojone drobno warzywa, liść laurowy i goździk. Wrzucamy podsmażonego kurczaka i niech to sobie pyrka przez dwadzieścia minut.

gotujemy

Ananasa rozkrawamy na dwie części.

ananas

Jedną część obieramy ze skóry, wykrawamy głąb i kroimy w kostkę. Z drugiej części możemy wyciąć pióropusze do dekoracji.

ananas

Pozostałość drugiej części również możęmy pokroić w kostkę i podać przed posiłkiem dla zaostrzenia apetytu. Papaję obieramy ze skórki, usuwamy pestki i również kroimy w kostkę.

Rosół odcedzamy. Kawałki kurczaka odstawiamy na bok, warzywa nie będą już do niczego potrzebne. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę wymieszaną z curry i robimy zasmażkę. Stale mieszając dolewamy rosół. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut po czym dodajemy ananasa i papaję

dodajemy ananasa i papaję

Po pięciu minutach dodajemy kawałki kurczaka i pokrojonego banana.

Wszystko w garze

Jeśli trzeba to doprawiamy pieprzem, curry i słodką papryką do smaku.
Podajemy z ryżem, posypane świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

20:02, max_daga , Obiady
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 listopada 2007
Sernik z gruszkami

Gruszki chodziły już za mną od dawna. A że jestem miłośnikiem serników, to gruszkowo-sernikowa kombinacja była po prostu bezkonkurencyjna.

Sernik z gruszkami

Składniki:

Ciasto
- 200 g mąki
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- płatki migdałowe

Masa serowa
- 400 g gruszek ( powinny być miękkie i soczyste
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 750 g twarogu ( najlepiej już gotowego do wypieków )
- 100 g śmietany
- 20 g mąki ziemniaczanej
- cytryna
- dwie łyżki likieru

Przygotowanie:

Sypkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, do tego wkrajamy masło i wbijamy żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wygniatamy w niej ciasto nie zapominając o brzegach. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Ciasto

Gruszki obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki. Mieszamy z sokiem z połowy cytryny i dwiema łyżkami likieru amaretto lub jakiegoś innego alkoholu, na przykład likieru gruszkowego.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg i wyrabiamy kremową masę. Z białka ubijamy pianę. Również śmietanę ubijamy na pianę. Tylko niech nikomu nie przyjdzie do głowy tego wymieszać i ubijać razem - katastrofa gwarantowana :). Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i dwie piany. Delikatnie mieszamy starając się nie stracić puszystości.

Dno sernika wysypujemy dość solidnie płatkami migdałów i wykładamy gruszki.

Gruszki

Zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

Smacznego!

środa, 31 października 2007
Racuchy z jabłkami

Racuchy

Składniki ( 6 takich jak na zdjęciu ):

- 20 dkg mąki pszennej
- 1 jajo
- szklanka zsiadłego mleka ( lub w ostateczności kefiru )
- łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- jabłka

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jaja roztrzepujemy z mlekiem i ciągle mieszając dosypujemy powoli składniki sypkie. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut.

ciasto na racuchy

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie kawałki i mieszamy z ciastem.

dodajemy jabłka

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Podajemy na gorąco oprószone cukrem pudrem.

Racuch

Smacznego!

21:15, max_daga , Obiady
Link Komentarze (22) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18