wtorek, 13 listopada 2007
Befsztyki w sosie z zielonego pieprzu

Dzisiaj będzie bardzo pieprznie. Bardzo.
Ten przepis jest dowodem na to, że do doskonałej potrawy dochodzi się poprzez kulinarne porażki. Według oryginalnego przepisu sosu nie trzeba było miksować, a pieprzu siekać. Przez co cebulka w sosie wyglądała jak buraczki a całe ziarenka pieprzu zagłuszały smak całości. No, ale niezrażeni nieudanym podejściem zrobiliśmy podejście drugie i voila - tym razem wyszło pychota.

Befsztyki w sosie z zielonego pieprzu

Składniki ( 2 porcje ):

- 2 steki wieprzowe
- 1 cebula
- 2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
- niecała szklanka czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
- sól

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej i smażymy befsztyki. Czasu smażenia nie podam, bo niestety robię to 'na oko'. No i każdy lubi trochę inaczej wysmażone. Dla mnie wyszły idealne - już nie krwiste, ale jeszcze lekko różowawe. Po usmażeniu steki przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy steki się usmażą odstawiamy je w ciepłe miejsce.

W międzyczasie bardzo drobno kroimy cebulę i siekamy pieprz.

Zielony pieprz

Na oleju który został ze steków podsmażamy cebulę, gdy będzie już szklista dodajemy wino i pieprz. Gotujemy na średnim ogniu aż objętość zredukuje się o połowę.

Sos pieprzowy

Zredukowany sos miksujemy w blenderze na gładko. Steki polewamy sosem i posypujemy kilkoma ziarenkami pieprzu dla ozdoby.

Możemy podać na przykład z opiekanymi ziemniakami i sałatką.

Smacznego!

18:29, max_daga , Obiady
Link Komentarze (2) »
sobota, 10 listopada 2007
Sałatka owocowa w melonowych miseczkach

O mojej teorii doskonałej sałatki owocowej pisałem juz wcześniej. Tym razem postanowiłem zadbać również o wizualną stronę tego pysznego deseru.

Sałatka owocowa

Składniki:

- melon
- inne owoce według upodobań

Przygotowanie:

W melonie ostrym nożem robimy nacięcia tworząc 'ząbki'. Nacinamy go tak dookoła.

Melon

Ostrożnie oddzielamy od siebie połówki.

Dwie połówki melona

Z połówek wykrawamy kostki melona ...

Melon

... aż zostaną tylko puste połówki.

Puste melony

Sałatkę robimy z dowolnych owoców pamiętając o o zasadach ich dobierania opisanych tutaj. Dzisiaj cierpki grejfrut i kwaskowata pomarańcza szły w parze ze słodkim melonem, a kwaśne kiwi kontrastowało ze słodkim bananem.

sałatka

Smacznego!

piątek, 09 listopada 2007
Tarta orzechowa

Orzechowy weekend pora zacząć. A co jest bardziej orzechowego od pełnej orzechów orzechowej tarty?

Orzechowa tarta

Składniki:

Ciasto:
- 15 dkg mąki
- 12 dkg masła
- łyżka cukru pudru
- łyżka zimnej wody

Nadzienie:
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- 30-40 dkg wymieszanych różnych gatunków orzechów

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem nie zapominając o brzegach. Wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i obciążamy np. suchym grochem ( ewentualnie można tak jak ja obciążyć samymi orzechami, które się dodatkowo wyprażą ).

Orzechy

Podpiekamy ciasto przez około 15 minut. Zostawiamy żeby trochę przestygło.

Masło topimy w rondelku, jajka roztrzepujemy i łączymy z miodem i przestudzonym masłem. Wylewamy na ciasto ...

Tarta z orzechami

... i posypujemy orzechami.

Orzechowa tarta

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Orzechowa tarta

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje gotowanie"

Smacznego!

Orzechowy weekend

czwartek, 08 listopada 2007
Spaghetti z pomidorami, oliwkami i chili

Normalnie za czarnymi oliwkami nie przepadam, zdecydowanie wolę zielone. Ale w tym daniu ich wyrazisty smak jak najbardziej znajduje swoje miejsce.

Spaghetti z pomidorami, oliwkami i chili

Składniki ( na 2 osoby ):

- 2 ząbki czosnku
- pomidory w zalewie ( 250g ), lub świeże obrane ze skórki
- 2 łyżki kaparów
- pół szklanki czarnych drylowanych oliwek
- 1/2 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- 250 g makaronu spaghetti

Przygotowanie:

Makaron gotujemy aldente.
Kapary kroimy drobno, a oliwki na połówki

Kapary i oliwki

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Jak czosnek nieco się zarumieni dodajemy pomidory, doprawiamy pieprzem, chili i solą. Jeżeli użyliśmy świeżych pomidorów to teraz powinno się to trochę poddusić, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodajemy oliwki i kapary.

oliwki na patelni

Dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut aż wszystko zacznie gęstnieć.
Dodajemy makaron na patelnię i mieszamy. Podajemy gorące.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książeczki "Nowa kuchnia włoska" dołączanej do Gazety Wyborczej. Oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji oryginału.

19:04, max_daga , Obiady
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18