wtorek, 04 grudnia 2007
Gofry ziemniaczane

Myślicie, że gofry można jeść tylko na deser? Nic bardziej mylnego - tutaj jako nietypowa alternatywa dla ziemniaków z koperkiem :)

Gofry ziemniaczane

Składniki ( na około 10 gofrów ):

- 20 dkg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 jajka
- 25 dkg mąki
- niecała szklanka mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy. Najlepiej ugotować je już poprzedniego dnia. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę. Cebulę bardzo drobno szatkujemy.
Z jajek oddzielamy białka i żółtka. Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i śmietaną. Dodajemy do ziemniaków i cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Dodajemy stopniowo mąkę uważając żeby nie zrobiły się grudki.

Gofry ziemniaczane

Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej.

Dodajemy pianę

Dokładnie mieszamy starając się nie utracić puszystości piany z białek.

Ciasto na gofry

Gofry smażymy w gofrownicy tak jak zwykłe, przez 3-5 minut.

Smażymy gofry

Podajemy z kleksem śmietany.

Smacznego!

21:30, max_daga , Obiady
Link Komentarze (6) »
niedziela, 02 grudnia 2007
Parówki zawijane w szynce i serze

Co by tutaj zjeść dzisiaj na kolację? Szybki przegląd lodówki - mamy parówki, ser i szynkę. Hmm - a może by tak ...

Parówki zapiekane w szynce i serze

Składniki:

- parówki
- ser żółty
- szynka ( ważne żeby była w długich i wąskich plastrach )
- pół łyżki masła do smażenia

Przygotowanie:

Na plastrze szynki kładziemy przekrojony wzdłuż plaster sera a następnie pod kątem parówkę i zawijamy.

Zawijamy parówki

W koniec wbijamy wykałaczkę, żeby nic się nie rozleciało podczas smażenia.

Wykałaczka

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy parówki na małym ogniu co jakiś czas je przewracając aż ser będzie roztopiony a szynka zarumieniona.

Smażymy

Podajemy z tostami.

Smacznego!

20:49, max_daga , Kolacje
Link Komentarze (4) »
środa, 28 listopada 2007
Roladki drobiowe ze szpinakiem

Nie wiedzieć czemu wiele osób nie lubi szpinaku. A w odpowiednim towarzystwie szpinak naprawdę potrafi zadziwić.

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Składniki ( 4 porcje ):

- 25 dkg szpinaku
- 10 dkg tłustego twarogu
- 4 filety z indyka
- 2 ząbki czosnku
- żółtko
- sól, pieprz, pieprz cayene
- mąka

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy ( jeśli mamy mrożony ), lub blanszujemy w osolonej wodzie ( jeżeli mamy świeży ). Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy twaróg, żółtko i czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.

Szpinak

Dokładnie mieszamy.

Szpinak

Kotlety myjemy, osuszamy i każdy lekko rozpłaszczamy. Smarujemy masą szpinakową ...

Roladki

... i zwijamy w roladki. Żeby roladki nie rozpadły się w trakcie smażenia możemy je spiąć metalowymi szpikulcami jak na zdjęciach lub wykałaczkami albo po prostu związać cienką nitką. Przed podaniem należy je wszystkie usunąć.

Roladki

Każdą oprószamy lekko mąką i smażymy na maśle lub margarynie ze wszystkich stron na rumiany kolor.

Roladki

Możemy podać z ziemniaczkami lub na przykład z ziemniaczanymi placuszkami .

Smacznego!

21:40, max_daga , Obiady
Link Komentarze (5) »
sobota, 17 listopada 2007
Placuszki ziemniaczano-cebulowe

Placuszki doskonale pasują jako dodatek do różnego rodzaju mięs, lub mogą być podane jako niezależne danie.

Racuszki ziemniaczano-cebulowe

Składniki:

- 80 dkg ziemniaków
- 3 cebule
- 1 jajko
- 10 dkg mąki
- 2 łyżki masła
- margaryna do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy cebulę. Kiedy ziemniaki całkiem ostygną dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Z ciasta formujemy walec.

ziemniaczany walec

Z walca odkrajamy plastry, lekko rozpłaszczamy i smażymy na margarynie z obu stron na rumiany kolor.

Ziemniaczana kromki

Smacznego!

19:45, max_daga , Obiady
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18