sobota, 22 grudnia 2007
Akcja pierniczki. Faza 2 - pieczenie.

Cały czwartkowy wieczór zszedł nam nad piekarnikiem, ale warto było - ponad 3 kg pierniczków powinno wystarczyć na święta :)

Pierniczki

Co do przepisu nie będę się rozpisywać, piekliśmy według tego samego co rok temu . Pierniczki wychodzą dość grube ( mimo cieńkiego rozwałkowywania ) przez co są dość miękkie, bardziej do jedzenia niż do ozdoby.

Aniołki

Wykrawania było co nie miara, wzorki różnorakie.
W tym roku eksperymentalnie zrobiliśmy również kilka pierniczków w technologii "witrażykowej" . Polega to na tym, że w pierniczku wykrawa się otwór, w który nakłąda się pokruszone landrynki. W trakcie pieczenia landrynki się topią wypełniając otwór i tworzą 'szybkę'. Muszę się przyznać, że kilka pierniczków poległo w nieudanych próbach, ale w końcu udało się opanować tę trudną sztukę. Ważne jest, żeby landrynek nałożyć z dużą górką, inaczej landrynkowa szybka będzie bardzo cienka.

Witrażyk

poniedziałek, 17 grudnia 2007
Akcja pierniczki. Faza 1 - przygotowania.

Czego jak czego, ale pierniczków to w święta zabraknąć nie ma prawa. Podobnie jak w zeszłym roku tak i w tym zaczyna się akcja wielkiego pierniczenia. Na kulinarnych blogach już jakiś czas temu tegoroczna akcja przyniosła wiele ciekawych przepisów . Jak dla mnie tegoroczną piernikową królową została BakerLady , a szczególnie jej domek z piernika, lukrowane cudeńka i pierniczki nadziewane.

Pudełko na pierniki

W tym roku kolekcja piernikowych foremek powiększyła się o super fajny zestaw, tak więc kształtów będzie co nie miara. W weekend zostało zagniecione ciasto, a na dniach nastąpi wielkie piernikowe szaleństwo.

Foremki do pierników

środa, 12 grudnia 2007
Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Już od dawna przymierzaliśmy się do babeczek, ale dopiero ostatnio udało nam się nabyć formę i te dziwne papierowe harmonijki które jak się okazuje nazywają się wdzięcznie 'papilotkami'. Na pierwszy ogień poszły babeczki z blogu Dorotuś , przepisy stamtąd jeszcze nigdy nas nie zawiodły. Oryginalnie przepis pochodzi ponoć z książki seksownej Nigelli .

Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Składniki ( na 12 babeczek ):

Babeczki:
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu wiśniowego
- 100 g cukru (można dać więcej lub mniej - to zależy od słodkości dżemu)
- szczypta soli
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml kremówki

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, pod koniec dodajemy pokruszoną czekoladę, zestawiamy z ognia i mieszamy aż wszystko się dokładnie rozpuści.

Czekolada

Dodajemy dżem.

Dodajemy dżem

Dodajemy cukier, jajka, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Mieszamy

Formy na babeczki wykładamy papilotkami...

Papilotki

.. i wypełniamy je prawie pełne ciastem.

Nakładamy ciasto

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Po upieczeniu

Teraz polewa. Za pomocą garnka z wodą i mniejszego garnka lub miski tworzymy kąpiel wodną w której roztapiamy czekoladę.

Kąpiel wodna

Czekolada powinna dość szybko się stopić.

Topi się

Po roztopieniu zdejmujemy z ognia i stale mieszając dodajemy powoli śmietanę. Babeczki dekorujemy polewą i kandyzowaną wisienką.

Przekrój

Smacznego!

niedziela, 09 grudnia 2007
Tarta gruszkowa z migdałami

Super alternatywa dla sernika - kruche ciasto, kremowy ser i soczyste gruszki.

Tarta gruszkowa z migdałami

Składniki:

Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 7 dkg cukru
- 125 g masła
- 1 żółtko

Masa serowa:
- 25 dkg serka mascarpone
- 25 dkg serka homogenizowanego
- 10 dkg migdałów
- płatki migdałowe
- sok z 1 cytryny
- 15 dkg śmietany 36%
- 5 dkg cukru waniliowego
- 2 soczyste gruszki

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, żółtkiem i rozdrobnionym masłem. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim okrągłą formę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinkę.

Ciasto na tartę

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto obciążamy np. grochem i pieczemy około 30 minut aż brzegi zrobią się rumiane.

Tarta z grochem

Midgały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Migdały

Mielimy migdały na drobne wiórki

Mielenie migdałów

Serek mascarpone mieszamy z waniliowym, wiórkami migdałowymi i sokiem z połowy cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i dodajemy do sera delikatnie mieszając.
Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda i każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki. Żeby gruszki nie ciemniały skrapiamy je sokiem z pozostałej połówki cytryny. Na ciasto wykładamy ser i układamy plasterki gruszek. Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto.

Tarta gotowa

Można już podawać, ale będzie lepsza po kilku godzinach jak ciasto nasiąknie trochę serem a płatki migdałowe zmiękną od gruszek.

Tarta

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18