środa, 31 października 2007
Racuchy z jabłkami

Racuchy

Składniki ( 6 takich jak na zdjęciu ):

- 20 dkg mąki pszennej
- 1 jajo
- szklanka zsiadłego mleka ( lub w ostateczności kefiru )
- łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- jabłka

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jaja roztrzepujemy z mlekiem i ciągle mieszając dosypujemy powoli składniki sypkie. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut.

ciasto na racuchy

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie kawałki i mieszamy z ciastem.

dodajemy jabłka

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Podajemy na gorąco oprószone cukrem pudrem.

Racuch

Smacznego!

21:15, max_daga , Obiady
Link Komentarze (22) »
niedziela, 28 października 2007
Deser kawowy

Słodko - gorzki, kremowy, rozpływający się w ustach.

Deser kawowy

Składniki ( 3 porcje ):

- pół szklanki kawy espresso
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 200g śmietany 36%
- dwie łyżki cukru pudru
- dwie łyżeczki żelatyny w proszku

Przygotowanie:

Zaparzamy kawę. Jeśli nie mamy możliwości zrobienia espresso to możemy użyć kawy rozpuszczalnej, musmimy pamiętać że musi być bardzo mocna. Czekoladę kroimy na drobne wiórki.

Czekolada

Kawę wlewamy do rondelka, wsypujemy czekoladę i podgrzewamy stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy żelatynę. Odstawiamy na bok co chwilę mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Jak kawowo-czekoladowy wywar trochę przestygnie dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.

Mieszamy

Przekładamy do pucharków ( albo tak jak ja do kieliszków koktailowych ) i wkładamy do lodówki zakrywając wcześniej pucharki folią, żeby nie mieć deseru o zapachu wędzonej kiełbachy.

Teraz jeszcze godzinka leżakowania w lodówce i można podawać. Możemy posypać wiórkami czekolady dla dekoracji.

Smacznego!

piątek, 26 października 2007
Torcik makaronowo-serowy

Prawdziwa serowa uczta. Dwa rodzaje sera, pomidory i kapary - poezja smaku!

Torcik makaronowo serowy

Składniki:

- 30 dkg makaronu ( świderki lub rurki )
- puszka pomidorów w zalewie
- 3 łyżeczki kaparów
- ząbek czosnku
- jedno jajko
- 125 g mozarelli
- 125 g zółtego sera
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka w proszku.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy na półtwardo. Gdy lekko przestygnie, dodajemy posiekane kapary, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę ziół prowansalskich oraz jajko. Dokładnie mieszamy.

Makaron

Formę smarujemy oliwą. Wykładamy makaron nakładając grubiej na brzegach a cieniej w środku. Najlepsza jest forma żaroodporna, ja z braku takowej użyłem metalowej formy do tarty - mniej elegancko, ale smak ten sam :).

Makaron

Mozarellę kroimy w plastry i wykładamy na makaron. Posypujemy papryką w proszku.

Mozarella

Całość posypujemy startym żółtym serem.

Żółty ser

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny aż ser się zarumieni.

Torcik

Przed podaniem dobrze jest odstawić torcik na 5 minut żeby ser stężał. Inaczej ciężko będzie podzielić torcik na porcje.

Smacznego!

21:31, max_daga , Obiady
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 października 2007
Jajecznica z łososiem

Jeżeli wczorajsze danie było szybkie to dzisiejsze jest super-błyskawiczne. Ot, banalna jajecznica w nie do końca banalnym zestawieniu - z łososiem.

Jajecznica z łososiem

Składniki ( 1 porcja ):

- 100g łososia sałatkowego ( takie najtańsze skrawki )
- łyżeczka masła
- trzy jajka
- pieprz

Przygotowanie:

Łososia kroimy w dość drobne kawałki.

Łosoś

Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy łososia i przez chwilę smażymy.

Smażymy łososia

Dodajemy rozbełtane jajka, doprawiamy odrobinę pieprzem. Solić nie trzeba, bo łosoś sam z siebie jest słony.

Czas przygotowania - 4 minuty 27 sekund.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4