sobota, 21 października 2006
Piegowaty cycuszek

piegowaty cycuszek

Składniki:

Ciasto:
- szklanka maku
- 200g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- kostka masła
- szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego

Dekoracja:
- biszkopty
- rum lub inny alkohol
- rodzynki

Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Ciasto:

Jaja rozdzielamy na żółtka i białka. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

ciasto

Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Krem:

Mleko, mąki i cukier gotujemy na niedużym ogniu tak jak budyń, czyli w części mleka rozrabiamy mąkę i cukier, resztę gotujemy i potem łączymy. Kiedy będzie już gęsty zdejmujemy z ognia i studzimy. Po ostudzeniu miksujemy z masłem na gładką masę. Tak przygotowany krem wylewamy na ostudzone ciasto.

Dekoracja:

Kieliszek rumu mieszamy z kieliszkiem wody i w takiej zaprawie moczymy przez minimum godzinę rodzynki. Im lepiej namoczone będą rodzynki tym jędrniejsze będą "sutki" naszego ciasta :-) . Po tym czasie odsączamy rodzynki i układamy na cieście biszkopty tak żeby jeden biszkopt przypadał na jeden kawałek ciasta już po pokrojeniu. Każdy biszkopt przed położeniem zanurzamy na chwilkę w porodzynkowym rumie.
Teraz robimy polewę: rozpuszczamy na ogniu masło i dodajemy pozostałe składniki, gotujemy potem jeszcze 10 minut aż polewa zgęstnieje. Tak przygotowaną polewą polewamy biszkoptowe cycuszki a na wierzchu układamy rodzynkowy sutek.

Za przepis na to ciasto serdecznie dziękujemy pani Teresie P.

Smacznego!

czwartek, 19 października 2006
Ryż smażony z krewetkami


Składniki:

- krewetki mrożone ( 250g )
- czosnek
- imbir
- curry
- papryczki chili
- ryż
- sos sojowy

Przygotowanie:

Woreczek ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżką curry.

Krewetki rozmrażamy i osuszamy z nadmiaru wody. W międzyczasie na drobnej tarce ścieramy imbir i obieramy czosnek. Część czosnku kroimy na małe plasterki a część wyciskamy przez praskę. Papryczki kroimy na pół, dokładnie wybieramy i wyrzucamy nasionka, następnie papryczkę kroimy na małe kawałeczki. Wszystko to wrzucamy na patelnię i zalewamy olejem tak żeby pokrył całe dno patelni.

przyprawy

Rozgrzewamy olej uważając żeby czosnek i imbir się nie przypaliły. Kiedy czosnek zacznie ciemnieć dodajemy krewetki.

krewetki

Smażymy około 10 minut. Kiedy krewetki będą już rumiane dodajemy na patelnię ryż i łyżkę sosu sojowego. Smażymy jeszcze kilka minut i można podawać.

Smacznego!

19:49, max_daga , Kolacje
Link Komentarze (5) »
niedziela, 08 października 2006
Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym

krążki cebulowe

Składniki:

- cebula
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- kostka rosołowa
- olej do głębokiego smażenia
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Robimy ciasto naleśnikowe z mleka, jajka i mąki. Dodatkowo dodajemy jedną kostkę rosołową. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na zwykłe naleśniki żeby dobrze obklejało cebulkę. Cebulę obieramy i kroimy na około jednocentymetrowe plastry. Środek plastra usuwamy tworząc krążki. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytownicy, maczamy krążki dokładnie w cieście i wrzucamy na wrzący olej. Jak zaczną się robić rumiane odwracamy na drugą stronę. Po uzmażeniu wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku w którego wsiąknie nadmiar tłuszczu. Podajemy póki jest ciepłe.
Oprócz cebulek możemy użyć różnych innych warzyw, np. cukinii

cukinia

Smacznego!

sobota, 07 października 2006
Cannelloni ze szpinakiem

Składniki:

- Rurki Cannelloni ( 12 sztuk )
- Opakowanie mrożonego szpinaku ( lub świeży )
- Biały ser
- Czosnek
- Sos beszamelowy ( masło, mąka, mleko )
- Sos pomidorowy ( w moim przypadku sos w proszku i woda )
- Żółty ser
- Sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy lubj jeżeli mamy świeży to gotujemy.


Jak już będzie ciepły to dodajemy kilka ząbków czosnku, sól i pieprz. Dodajemy do tego biały ser.


Tak przygotowana masą będziemy nadziewać rurki. Najlepsza do tego jest szpryca do kremów.


Robimy sos beszamelowy. W tym celu topimy na patelni łyżkę masła, dodajemy łyżke mąki i robimy zasmażkę. Po chwili zalewamy to szklanką mleka. Dodajemy łyżeczkę vegety. Jak sos zgęstnieje wlewamy go na dno żaroodpornego naczynia.
Rurki przed nadzianiem kąpiemy minutę we wrzącej wodzie. Niektórzy tego nie robią ale według mnie tak jest lepiej. Każdą z rurek nadziewamy szpinakiem i układamy w naczyniu.


Robimy sos pomidorowy dowolnym sposobem ( w moim przypadku był to zwykły sos z proszku - poszedłem na łatwiznę ) i zalewamy nim całość. Posypujemy ztartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut.


Smacznego!

22:29, max_daga , Obiady
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2