sobota, 29 września 2007
Pierogi ruskie odsmażane

Pierogi ruskie odsmażane

W poprzednim poście napisałem, że są dwa sposoby podawania pierogów. Tak naprawdę jest jeszcze trzeci - szczególnie przydatny kiedy pierogowa pokusa dopada nas jakiś czas po tym jak je zrobimy. 

Składniki:

- pierogi
- masło

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy pierogi i podpiekamy. Pierogi powinny porządnie się zarumienić.

Smacznego!

20:52, max_daga , Kolacje
Link Komentarze (3) »
Pierogi ruskie

Ruskie pierogi

Składniki:

Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody

Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- dwie kostki ( 40 dkg ) białego tłustego sera
- 2 duże cebule
- odrobina masła
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z jajkami, solą i wodą i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki gotujemy, jak trochę przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem, a następnie miksujemy lub dokładnie mieszamy z serem i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem na ostro.

Ciasto po kawałku wałkujemy na około 2 mm i wykrawamy kółka. Tradycyjnie do wykrawania używało się szklanki, ale jako że technologia poszła do przodu możemy zaopatrzyć się w specjalny przyrząd do wykrawania i lepienia pierogów ( widoczny na zdjęciu tuż obok wałka ).

wykrawanie pierogów

Kółka odkładamy na bok, do tego co zostanie dodajemy nowego ciasta i wałkujemy ponownie. I tak aż nic nam nie zostanie. Tutaj ważna uwaga - pierogi najlepiej robi się w zespole! Jedna osoba wałkuje i wycina kółka a druga lepi. Można miło spędzić czas we dwoje, no a potem będzie jeszcze zasłużona nagroda. No, ale wróćmy do pierogów. Do każdego kółka nakładamy farsz. Ilość farszu trzeba dobrać eksperymentalnie w zależności od wielkości kółek. Z oczywistych względów nie może go być za mało, ale też nie może być za dużo bo pierogi będą się rozpadać podczas gotowania. Gotowe pierogi najlepiej składować na czystej ściereczce gdzie będą w szeregu oczekiwać na fazę ostatnią czyli gotowanie.

ruskie pierogi

Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, czekamy aż wypłyną i od tego momemtu gotujemy około 3 minuty.

gotowanie pierogów

W kwestii podawania są dwie wiodące szkoły: szkoła cebulkowa i szkoła śmietanowa. W pierwszym przypadku do pierogów podajemy cebulkę podsmażoną na maśle, a w drugim przykrywamy pierogi śmietanową pierzynką:

Ruskie pierogi ze śmietaną

Smacznego!

17:13, max_daga , Obiady
Link Komentarze (26) »