sobota, 12 sierpnia 2006
Kotlety z ananasem i pieczone ziemniaczki

kotlety z ananasem

Składniki:

Kotlety:
- filety z kurczaka
- standardowa panierka ( jajko, mąka, bułka tarta )
- ananas z puszki
- żurawina do mięs
- plastry żółtego sera
- sól i pieprz

Pieczone ziemniaki:
- ziemniaki
- sól, pieprz, suszona bazylia i zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Kotlety:

Filety kurze rozbijamy lekko i oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy.

Na każdym kotlecie układamy plaster ananasa a w środek nakładamy trochę żurawiny.

kotlety

Następnie kroimy dwa dość spore plastry żółtego sera w których wycinamy dziurkę na żurawinę. Przykrywamy kotlety serem.

kotlety

Teraz wystarczy zapiec je 5 minut w piekarniku.

Pieczone ziemniaki:

Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Mają być jeszcze twardawe. Blachę na ciasto smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki, wieksze kroimy na połówki lub ćwiartki, posypujemy ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

ziemniaczki

Podajemy z sałatką i kieliszkiem wytrawnego wina.

Smacznego!

15:07, max_daga , Obiady
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 sierpnia 2006
Serowe kotleciki

serowe kotleciki

Składniki:

- dwie porcje sera typu "Camembert"
- jedno jajko
- mąka
- tarta bułka
- ziarna sezamu

składniki

Przygotowanie:

Jajko rozbełtujemy widelcem. Bułkę tartą mieszamy z ziarnami sezamu w proporcji mniej więcej 3:1. Każdy krążek sera kroimy na dwa plastry. Następnie musimy ser spanierować tak jak zwykłe kotlety, czyli: mąka -> jajko -> bułka tarta.
Następnie smażymy je na patelni na rozgrzamym oleju z obu stron.

smażenie

Gotowe kotleciki możemy potraktować jako samodzielny niewielki posiłek lub uzupełnić np. frytkami i surówką robiąc z nich obiad.

Smacznego!

19:01, max_daga , Kolacje
Link Komentarze (4) »
niedziela, 06 sierpnia 2006
Wytrawne naleśniki

Naleśnik

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:
- plastry szynki lub innego wyrobu szynkopodobnego
- mieszanka warzywna z mrożonki lub z ogródka
- ser żółty starty na tarce

Przygotowanie:

Ciasto:

Jaja wbić do miski, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę ciągle mieszając tak żeby nie powstawały grudki, dodać proszek do pieczenia.

ciasto

Teraz smażenie - najlepsza do smażenia jest specjalna patelnia do naleśników - jest niższa niż zwykła patelnia przez co łatwiej jest odwracać je na drugą stronę. Jeżeli nie mamy takiej to będzie dobra zwykła.
Patelnie rozgrzewamy i dodajemy odrobinę tłuszczu ( może to być margaryna, ale najlepszy jest skrawek słoniny którym 'wycieramy' patelnie ).
Następnie pokrywamy dno patelni ciastem. Dno powinno być całkowicie pokryte jak najcieńszą warstwą. Tutaj bardzo ważna jest odpowiednia konsystencja ciasta - jeżeli będzie za gęste to nie będzie się chciało dobrze rozpłynąć i naleśniki będą grube, ale nie może też być za rzadkie, bo naleśniki będą się rwały.
Kiedy ciasto się zetnie poruszamy energicznie patelnią sprawdzając czy ciasto odchodzi od patelni. Jest to najłatwiejszy sposób sprawdzenia czy jest już gotowe do odwrócenia - jeżeli odchodzi od patelni bez pomocy innych narzędzi to znak że trzeba je przewrócić.

naleśnik

Oczywiście najlepszym i najbardziej spektakularnym sposobem odwracania naleśników jest odwracanie przez podrzucanie - bierzemy patelnie w rękę, zsuwamy naleśnik delikatnie na brzeg, podrzucamy energicznie tak żeby naleśnik zrobił w powietrzu fikołka i łapiemy odwróconego na patelnie.
Wymagana jest przy tym dobra koordynacja ruchowa żeby naleśnik nie skończył na podłodze, nie należy też przesadzać z siłą podrzucania żeby nie skończył przylepiony do sufitu.
Jeżeli nie czujemy się na siłach na naleśnikowe fikołki możemy odwrócić naleśnik łopatką uważając żeby go nie uszkodzić.
Po odwróceniu wystarczy minuta i już naleśnik jest gotowy. Odkładamy go na naleśnikowy stos i bierzemy sie za następnego.

naleśnikowy stos

Nadzienie:

Tutaj można wykazać sie dużą fantazją oczyszczając przy okazji lodówkę z zalegających tam pokładów warzyw. W prezentowanej wersji wytrawnej do środka możemy użyć większość warzyw, oraz różnego rodzaju mięs i wędlin.
W tym konkretnym przypadku jako nadzienie posłużyły:
- mrożonka ważywna ( ziemniaki, marchewka, brokuły )
- pędy bambusa
- szynka
- świeża bazylia
- żółty ser
- sól, pieprz

nadzienie


Naleśnik:

Warzywa podsmażamy tak żeby były miękkie i odstawiamy żeby trochę ostygły.
Gdy naleśniki są już usmażone rozkładamy je kolejno i układamy na nich plaster szynki, warzywa i posypujemy serem.

naleśnik

Następnie zawijamy rogi składając je w 'kopertę'.

naleśniki

Gdy wszystkie naleśniki są już gotowe wstawiamy je jeszcze na kilka minut do mikrofalówki żeby ser się rozpuścił i możemy podawać.
Do naleśników możemy przygotować sos lub na szybko podać z ketchupem.

Smacznego!

19:32, max_daga , Obiady
Link Komentarze (2) »