niedziela, 13 maja 2007
Ciasto z rabarbarem

ciasto

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 200g masła
- pół szklanki cukru
- dwa żółtka
- dwie łyżki gęstej śmietany
- 50 dkg rabarbaru
- cynamon

Przygotowanie:

Mąkę i masło pokrojone na wiórki zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Zagniatamy dokładnie na jednolitą masę. Gdy będzie gotowe dzielimy na dwie części - jedna 2/3 i jedna 1/3. Obydwie części zawijamy w folię. Wiekszą wkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika. W lodówce musi poleżeć przynajmniej 30 minut.
Rabarbar myjemy, usuwamy końcówki i włokna. Kroimy w kostkę.

ciasto

Wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę wody i szczyptę cynamonu. Dusimy przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając aż rabarbar nieco zmięknie.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut żeby się podpiekło. Musi się lekko zezłocić ale jeszcze nie zarumienić.

ciasto

Wykładamy masę rabarbarową.

ciasto

Ciasto z zamrażalnika trzemy na tarce robiąc posypkę. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

Smacznego!