niedziela, 10 grudnia 2006
Sernik z brzoskwiniami

sernik

Składniki:

ciasto :
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek ( białka zostawiamy )
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa :
- 1 kg białego sera
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 2/3 wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i przesypaną bułką tartą. Pozostałe 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika.

ciasto

Ser ucieramy z masłem, cukrem i jajkiem. Wsypać budyń i dobrze rozmieszać. Masę serową wykładamy na ciasto.

ciasto

Białka ubijamy na sztywną masę i dodajemy szklankę cukru. Ubijemy dalej aż cukier się rozpuści. Brzoskwinie kroimy w kostkę, wykładamy na ser i przykrywamy pianą z białek.

ciasto

Posypujemy całość pozostałą 1/3 ciasta startą na tarce.

ciasto

Pieczemy około 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Kurczak w sosie winno-miodowym

kurczak

Składniki:

- 4 filety z kurczaka
- 2 pomarańcze
- pikantny ketchup
- oliwa
- masło
- pół szklanki żurawiny do mięs
- pół szklanki słodkiego czerwonego wina
- 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Filety myjemy i czyścimy. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy filet z obu stron smarujemy ketchupem i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie masłem, wkładamy filety. Delikatnie oprószamy solą i obficie polewamy oliwą. Zalewamy całość sokiem z pomarańczy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut bez przykrycia przewracając w połowie na drugą stronę i posypując połową skórki z pomarańczy. W międzyczasie przygotowujemy sos. Żurawinę miksujemy na puszysty mus, dodajemy wino, miód i resztę skórki z pomarańczy. Sos powinien mieć wyraźny winny smak z lekkim miodowym posmakiem. 

sos

Podajemy z frytkami i lekką surówką.

Przepis wywodzi się z książki "Kuchnia Polska" autorstwa Ewy Aszkiewicz. 

Smacznego! 

11:29, max_daga , Obiady
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 grudnia 2006
Krokiety nieco inaczej

krokiety

Składniki:

- ciasto naleśnikowe
- 6 małych cebulek
- 1/2 kilograma pieczarek
- żółty ser
- jajko
- 2 łyżki mleka
- mąka
- przyprawy ( zioła prowansalskie, sól, pieprz )

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe wg tego przepisu. Pieczarki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, smażymy. Cebulkę drobno siekamy i również smażymy. Doprawiam do smaku. Do każdego naleśnika dajemy trochę farszu, posypujemy serem i zwijamy.

krokiet

Jajko mieszamy z dwiema łyżkami mleka i wylewamy na talerzyk. Na drugi wysypujemy trochę tartej bułki. Każdego krokieta maczamy w jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na maśle na małym ogniu z każdej strony.

Smacznego!

sobota, 02 grudnia 2006
Ciasteczka za sześć rubli

ciasteczko

Na dnie szafy po parunastu latach odnaleźliśmy specjalistyczny przyrząd kupiony niegdyś za cenę sześciu rubli:

patelnia

patelnia

szesc

Składniki:

- 3 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego
- niepełna szklanka cukru
- 20 dkg margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- krem do tortów z torebki
- polewa czekoladowa
- orzeszki laskowe

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy margarynę, mąkę, sodę i ocet. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki. Rozgrzewamy formę, układamy kulki, zamykamy i smażymy z obu stron. Oto co uzyskujemy po upieczeniu:

ciastka

Każda połówka ma małą dziurkę. Po wystygnieciu robimy krem według przepisu z opakowania, na każde dwie połówki dajemy orzeszek i krem. Łączymy połówki i zanurzamy do połowy w polewie.

Smacznego!

 
1 , 2