niedziela, 26 listopada 2006
Babka zwyczajna

babka

Składniki:

- 50 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 25 dkg cukru
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy do masy na zmianę mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Na końcu łączymy ciasto z ubitymi na sztywną pianę białkami. Dwie trzecie masy wylewamy do formy. Do pozostałej jednej trzeciej dodajemy kakao, mieszamy i również wylewamy. Od sposobu wylewania zależy jaki efekt wizualny uzyska upieczona babka. Pieczemy około 60 minut w temperaturze około 180 stopni.

Smacznego!

piątek, 17 listopada 2006
Sałatka z kurczaka i awokado

salatka

Składniki:

- dwie piersi z kurczaka
- oliwa
- awokado
- papaja
- pół kapusty pekińskiej
- cytryna
- przyprawy

skladniki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy, kroimy na drobną kostkę. Na patelni dwie łyżki oliwy mieszamy z pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i rozgrzewamy. Smażymy na tym kurczakową kostkę.
Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Kroimy na drobne kawałki. Podobnie robimy z papają. Zamiast papai mozemy użyć innego owocu, np. ananasa ale mi osobiście pasuje tutaj papaja która często jest do kupienia w lokalnym Kauflandzie. Kapustę drobno kroimy. Mieszamy wszystko ze sobą, dodajemy łyżkę oliwy i sok z cytryny. Mozna jeszcze przyprawić do smaku.

Smacznego! 

niedziela, 12 listopada 2006
Duszona wątróbka

watroba

Składniki:

- 250g wątróbki drobiowej
- dwie łyżki oleju
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego imbiru
- przyprawy: kmin rzymski, zioła prowansalskie, pieprz, sól
- łyżka mąki
- łyżka sosu sojowego
- dwie łyżki wody

Przygotowanie:

Wątróbki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy posiekany imbir i podsmażamy w rondelku na łyżce oleju. Jak cebula zrobi się szklista odstawiamy z ognia. Łyżkę mąki mieszamy z przyprawami i w takiej mieszance obtaczamy wątróbki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy wątróbki około 1,5 minuty każdą stronę. Następnie podsmażone wątróbki dodajemy do cebulki, dodajemy łyżkę sosu sojowego i dwie łyżki wody. Dusimy je jeszcze przez około 5 minut.

Smacznego!

18:53, max_daga , Kolacje
Link Komentarze (4) »
sobota, 11 listopada 2006
Tarta z warzywami

tarta

Składniki ( na dwie tarty ):

- 150g masła
- 250g mąki
- trzy jaja
- pół łyżeczki soli
- dwie łyżki wody
- warzywa
- przyprawy
- żółty ser

Przygotowanie:

Mąkę, sól, jedno jajko i dwie łyżki wody łączymy i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 bez. Formy do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto pamiętając o wyłożeniu również brzegu. Ciasto dokładnie dziurkujemy na całej powierzchni widelcem. Kiedy piekarnik się rozgrzeje wstawiamy ciasto na około 15 minut aż zrobi się rumiane. Po wyciągnięciu z piekarnika musi trochę przestygnąć zanim wyłożymy farsz.

tarta

Jako farsz możemy użyć dowolnych warzyw które wpadną nam w ręce - w moim przypadku była to mieszanka z mrożonki składająca się z ziemniaków, brokułów, fasolki, papryki, kukurydzy i pewnie jeszcze kilku składników. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko, mają być takie troche niedogotowane. Po ugotowaniu przyprawiamy je pieprzem i ziołami prowanalskimi. Dwa jaja roztrzepujemy widelcem ze szklanką mleka. Kiedy spód do tarty nie będzie już gorący układamy warzywa i polewamy roztworem mleczno-jajecznym. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut.

Smacznego! 

15:05, max_daga , Obiady
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2