sobota, 06 stycznia 2007
Pesto z pomidorami i serem feta

pesto

Składniki:

- 250g makaronu farfalle
- słoiczek pesto
- cztery pomidory
- pół kostki sera feta
- oliwki
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rogrzewamy trochę oliwy. Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu zanurzamy je na kilkanaście sekund we wrzątku, wtedy skórka łatwo odchodzi.

pesto

Pomidory kroimy na jednocentymetrowe plastry ...

pesto

... i smażymy na oliwie na średnim ogniu. Ważne żeby pomidory się nie rozpadły - mają być podsmażone ale nie może się z nich zrobić pomidorowa pulpa.
Ser kroimy w kostkę. Kiedy pomidory będą już podsmażone dodajemy do nich 2/3 słoiczka pesto i delikatnie mieszamy. Odcedzamy makaron, dodajemy do niego pozostałe 1/3 słoiczka pesto i dokładnie mieszamy. Na talerze wykładamy makaron, na to plastry pomidorów. Polewamy to sosem który utworzył się na patelni z pomidorów i pesto, posypujemy serem i oliwkami.

Smacznego!

16:45, max_daga , Obiady
Link Komentarze (6) »
środa, 03 stycznia 2007
Wesołe galaretki

wesole galaretki

Składniki:

- cztery opakowania galaretek
- woda
- element rozweselający ( 100 ml na każdą galaretkę )

Przygotowanie:

Galaretki robimy z połowy wody ( czyli 1/4 litra na paczkę galaretki ). Garnki lub inne pojemniki z rozpuszczonymi galaretkami odstawiamy do ostygnięcia ( ale nie stężenia! ). Kiedy galaretki będą już chłodne dodajemy po 100 ml dowolnego alkoholu ( może być wódka, rum, gin - dobrze żeby rodzaj alkoholu pasował do smaku galaretki ). Odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka się zetnie wkładamy każde z naczyń na kilkanaście sekund do ciepłej wody dzięki czemu galaretka pięknie odejdzie od naczynia. Wykładamy na deskę do krojenia ...

wesole galaretki

... i kroimy w kostkę.

wesole galaretki

Wszystkie galaretki mieszamy ...

wesole galaretki

... i napełniamy nimi szklanki / pucharki / kieliszki.

UWAGA! Galaretki w smaku są niepozorne przez co łatwo jest wesołość przedawkować. Przedawkowanie wesołości niestety ma niestety poważne konsekwencje o poranku dnia następnego. Żeby nie było że nie ostrzegaliśmy :)

Smacznego!

Sajgonki

Sajgonki

Przepis na sajgonki

Składniki:

- papier ryżowy
- mięso mielone
- kapusta pekińska
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula
- imbir
- czosnek
- szczypior
- przyprawa do dań orientalnych
- sos sojowy lub rybny
- suszone grzyby mun
- makaron sojowy

Przygotowanie:

Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić. Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo jak z marchewką. Grzyby mun moczymy w wydzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty. Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.

Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.

Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze...

sajgonki

... lekko zawijamy od dołu...

sajgonki

... zawijamy jeden brzeg sajgonki...

sajgonki

... i drugi ...

sajgonki

... i rolujemy.

sajgonki

Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Dla utrudnienia / zabawy można również posługiwać się pałeczkami.

Smacznego!

Deser mocno owocowy

deser

Składniki:

- mango
- kiwi
- truskawki ( mogą być mrożone )
- lub inne owoce :)
- serek homogenizowany

Przygotowanie:

Owoce miksujemy ( osobno ) na gładką masę.

musy

Jeżeli dany owoc jest zbyt kwaśny dodajemy trochę cukru pudru. Owoce układamy warstwami w szklankach, pucharkach lub kieliszkach. Jako jedną warstwę używamy serek. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego!

 
1 , 2