niedziela, 30 grudnia 2007
Ciasteczka sezamowe

Te ciasteczka smakowały mi najbardziej z tegorocznych świąt. Bez wątpienia zostają wpisane na listę przepisów które jeszcze nie raz będą użyte.

Ciasteczka sezamowe

Składniki:

- 3 łyżki ziaren sezamu
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- otarta skórka z 1 cytryny
- 40 dkg mąki
- 2 łyżeczki oleju
- szczypta soli
- 20 dkg konfitury lub dżemu ( pomarańczowy lub ananasowy, a najlepiej to konfitura imbirowa )

Przygotowanie:

Ziarna sezamu prażymy na patelni aż będą rumiane. Mieszamy ze wszystkimi składnikami oprócz dżemu i wyrabiamy ciasto. Odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o tym samym rozmiarze. W co drugim kwadracie wycinamy okienko.

wykrawamy kwadraty

Pieczemy 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

pieczemy

Po upieczeniu kwadraty bez okienka smarujemy dżemem ...

dżem

... przykrywamy kwadratami z okienkiem i lekko dociskamy.

Ciasteczka

Gotowe ciasteczka dekorujemy czekoladą, lub lukrem.

Dekorujemy

Dobrze, żeby ciasteczka poleżakowały przynajmniej jeden dzień żeby przeszły dżemem.

Smacznego! 

piątek, 28 grudnia 2007
Świąteczne pralinki

W tym roku na święta zrezygnowaliśmy całkowicie z pieczenia ciast. Zamiast tego skupiliśmy się na ich mniejszych siostrzeńcach, czyli ciasteczkach i pralinkach. O ciasteczkach będzie nieco później, teraz przedstawiamy rodzinkę słodkości pralinkowych.

Pralinki

1. Pralinki czekoladowe

Pralinki czekoladowe są doskonałą bazą do eksperymentowania z różnorakimi dodatkami. Można dodawać do nich wszystko co tylko przyjdzie do głowy.

Pralinki

Składniki ( około 20 sztuk ):
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka koniaku

Przygotowanie:
Kremówkę wlewamy do rondla, dodajemy cukier. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż wszystko dokładnie się rozpuści, rozdzielamy na tyle części ile różnych smaków będziemy robić i dodajemy dodatki. Odstawiamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki, obtaczamy w kakao / cukrze pudrze / mielonych orzechach i wkładamy do papilotek.

A jakie dodatki?

Wersja kawowa

Trufle kawowe

Do masy dodajemy kawę rozpuszczalną ( dokładnych proporcji nie podam, bo robiliśmy na oko - trzeba próbować aż smak kawy będzie wyraźnie wyczuwalny ). Trzeba tylko pamiętać, żeby dokładnie wymieszać masę tak, żeby nie zostały nierozpuszczone granulki kawy.

Wersja "ostre chili"

Trufle chili

Słodycz czekolady doskonale komponuje się z ostrością chili - dodając trochę tej przyprawy zyskujemy nowy, zupełnie nieznany smak.

2. Kulki rafaello

Domowa wersja znanego przeboju. Kokosowo-migdałowe kulki dość szybko znikały ze stołu.

Kulki rafaello

Składniki ( na ponad 40 sztuk ):
- 10 dkg wiórków kokosowych
- kostka masła
- szklanka cukru
- 1/2 sklanki wody
- 25 dkg mleka w proszku
- 4 płaty wafla
- 50 ml rumu ( najlepiej Malibu )
- migdały
- wiórki kokosowe do obtoczenia ( około 10 dkg )

Przygotowanie:
Wodę gotujemy z cukrem mieszając, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wafel dokładnie kruszymy na proszek i dodajemy z resztą składników. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Migdały parzymy i obieramy z łupinek, z ochłodzonej masy łyżką wybieramy porcje, rozpłaszczamy i w środek wkładamy migdał. Zawijamy, formujemy kullkę i obtaczamy w kokosie. Wkładamy do papilotki.

3. Trufle marcepanowe

Przepis zaczerpnięty z blogu Dorotuś, chyba lepszej rekomendacji nie trzeba :)

Pralinki z marcepanem

Składniki:
- 20 dkg masy marcepanowej
- 40 dkg posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki rumu ( chociaż z tego co pamiętam, daliśmy chyba cztery :) )
- czekolada na polewę ( lub niedoprawiona wersja pralinek z punktu 1-go jeszcze przed odstawieniem do lodówki )

Przygotowanie:
Marcepan zagniatamy z orzechami i formujemy kulki. Teraz musimy je dokładnie pokryć polewą. W tym celu najlepiej użyć wykałaczki.

koreczki marcepanowe

Teraz każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i w posiekanych orzeszkach i odstawiamy do stężenia. Jako stojak użyta została pomarańcza z otartą skórką ( no, ale to już zupełnie inny przepis ).

Jeżyk

4. Jeżyki migdałowe

Do tego przepisu podchodziliśmy z pewną rezerwą, okazał się jednak prawdziwym hitem. Coś jest takiego w zestawieniu migdałów, karmelu i czekolady, że na pewno jeszcze nieraz ten przepis zostanie przez nas wykorzystany.

Jeżyki migdałowe

Składniki ( na 30 sztuk ):
- 10 dkg mlecznej czekolady
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg migdałów a najlepiej już gotowych migdałowych słupków
- 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Jeżeli nie mamy gotowych słupków to migdały parzymy, obieramy i kroimy w słupki. Do dalszej części przepisu słupki nie mogą być mokre, więc musimy je trochę przesuszyć. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i stale mieszając podgrzewamy aż się skarmelizuje.
Dodajemy migdały.

Migdały z karmelem

Do czekolady dodajemy przyprawę do piernika, gdy będzie już zupełnie płynna dodajemy migdały i mieszamy. Zostawiamy aż trochę przestygnie i nakładamy do papilotek.

Jerzyki

 

środa, 26 grudnia 2007
Choinka z piernika

Chcieliśmy zrobić w tym roku domek z piernika ale zabrakło czasu. Zamiast tego na początek postanowiliśmy zrobić coś łatwiejszego - piernikowe choinki.

Choinka z piernika

Składniki:

- ciasto na pierniczki
- lukier
- cukrowe ozdoby na choinkę.

Przygotowanie:

Do zrobienia choinki będą nam potrzebne wykroje do pierniczków w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach. Czasem można kupić takie komplety od najmniejszej gwiazdki do dość dużych.

Wykroje do pierniczków

Na jedną choinkę wypiekamy wszystkie gwiazdki oprócz najmniejszego po jednym a najmniejszej gwiazdki tyle ile pozostałych plus jedna dodatkowa na gwiazdę na czubku.

Gwiazdki

Do łączenia ze sobą wszystkiego używamy lukru. My użyliśmy takiego prostego z cukru pudru rozrobionego sokiem z pomarańczy. Lepszy efekt byłby gdybyśmy użyli lukru robionego na białkach.
Więc schemat budowy: kładziemy największą gwiazdkę, do niej przyklejamy najmniejszą, potem trochę mniejszą od największej. I tak dalej, zawsze co drugą układając najmniejsze które tworzą pień choinki.

Budujemy choinkę

Ważne jest żeby kolejne gwiazdki układać tak przekręcone żeby gałęzie kolejnych poziomów nie wypadały bezpośrednio jeden nad drugim.

Zbudowane choinki

Powinno zostać nam jeszcze po jednej najmniejszej gwiazdce - malujemy ją kolorowym lukrem i odstawiamy do wyschnięcia.

Gwiazdki

Gdy lukier dobrze zwiąże choinki doklejamy czubek i lukrujemy wszystkie gałązki. Gałązki dekorujemy cukrowymi "ozdobami choinkowymi".

Dekorowanie

Choinki świetnie nadają się na świąteczny prezent, więc pamiętajmy żeby zrobić ich kila więcej.

Las choinek

A gdy święta przeminą możemy choinki schrupać.

Smacznego!

niedziela, 23 grudnia 2007
Kawa po wietnamsku

Dni kawy

W przerwie pomiędzy świątecznymi wypiekami trzeba znaleźć parę minut na chwilę odpoczynku przy dobrej kawce. Zawsze zadziwiało mnie ile jest na świecie sposobów na parzenie kawy - szczególnie te rozwiązania które nie sprowadzają się tylko do wciśnięcia odpowiedniego guzika na automatycznym ekspresie. Rozwiązanie wietnamskie jest na tyle ciekawe, że z podróży do tego egzotycznego kraju przywlokłem wietnamską zaparzarkę jak i lokalną kawę.

Kawa po wietnamsku

W Wietname nikt nie parzy kawy inaczej jak właśnie przy pomocy podobnego wynalazku którego konstrukcja jest banalnie prosta. Główny pojemnik ma dziurkowane dno i gwintowany trzpień na który nakręca się okrągłą dziurkowaną płytkę.

Kawa

Pomiędzy nie nakłada się kawę, ubija przez odpowiednio silne dokręcenie i zalewa wrzącą wodą. Woda przesącza się przez kawę i uzyskujemy aromatyczny napar.

Kawę przeważnie pije się ze skondensowanym słodkim mlekiem, które wlewa się do filiżanki przed zalaniem kawy wodą.

Kawa z mlekiem

A tak wygląda po zaparzeniu:

Kawa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18