Blog > Komentarze do wpisu
Świąteczne pralinki

W tym roku na święta zrezygnowaliśmy całkowicie z pieczenia ciast. Zamiast tego skupiliśmy się na ich mniejszych siostrzeńcach, czyli ciasteczkach i pralinkach. O ciasteczkach będzie nieco później, teraz przedstawiamy rodzinkę słodkości pralinkowych.

Pralinki

1. Pralinki czekoladowe

Pralinki czekoladowe są doskonałą bazą do eksperymentowania z różnorakimi dodatkami. Można dodawać do nich wszystko co tylko przyjdzie do głowy.

Pralinki

Składniki ( około 20 sztuk ):
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka koniaku

Przygotowanie:
Kremówkę wlewamy do rondla, dodajemy cukier. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż wszystko dokładnie się rozpuści, rozdzielamy na tyle części ile różnych smaków będziemy robić i dodajemy dodatki. Odstawiamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki, obtaczamy w kakao / cukrze pudrze / mielonych orzechach i wkładamy do papilotek.

A jakie dodatki?

Wersja kawowa

Trufle kawowe

Do masy dodajemy kawę rozpuszczalną ( dokładnych proporcji nie podam, bo robiliśmy na oko - trzeba próbować aż smak kawy będzie wyraźnie wyczuwalny ). Trzeba tylko pamiętać, żeby dokładnie wymieszać masę tak, żeby nie zostały nierozpuszczone granulki kawy.

Wersja "ostre chili"

Trufle chili

Słodycz czekolady doskonale komponuje się z ostrością chili - dodając trochę tej przyprawy zyskujemy nowy, zupełnie nieznany smak.

2. Kulki rafaello

Domowa wersja znanego przeboju. Kokosowo-migdałowe kulki dość szybko znikały ze stołu.

Kulki rafaello

Składniki ( na ponad 40 sztuk ):
- 10 dkg wiórków kokosowych
- kostka masła
- szklanka cukru
- 1/2 sklanki wody
- 25 dkg mleka w proszku
- 4 płaty wafla
- 50 ml rumu ( najlepiej Malibu )
- migdały
- wiórki kokosowe do obtoczenia ( około 10 dkg )

Przygotowanie:
Wodę gotujemy z cukrem mieszając, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wafel dokładnie kruszymy na proszek i dodajemy z resztą składników. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Migdały parzymy i obieramy z łupinek, z ochłodzonej masy łyżką wybieramy porcje, rozpłaszczamy i w środek wkładamy migdał. Zawijamy, formujemy kullkę i obtaczamy w kokosie. Wkładamy do papilotki.

3. Trufle marcepanowe

Przepis zaczerpnięty z blogu Dorotuś, chyba lepszej rekomendacji nie trzeba :)

Pralinki z marcepanem

Składniki:
- 20 dkg masy marcepanowej
- 40 dkg posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki rumu ( chociaż z tego co pamiętam, daliśmy chyba cztery :) )
- czekolada na polewę ( lub niedoprawiona wersja pralinek z punktu 1-go jeszcze przed odstawieniem do lodówki )

Przygotowanie:
Marcepan zagniatamy z orzechami i formujemy kulki. Teraz musimy je dokładnie pokryć polewą. W tym celu najlepiej użyć wykałaczki.

koreczki marcepanowe

Teraz każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i w posiekanych orzeszkach i odstawiamy do stężenia. Jako stojak użyta została pomarańcza z otartą skórką ( no, ale to już zupełnie inny przepis ).

Jeżyk

4. Jeżyki migdałowe

Do tego przepisu podchodziliśmy z pewną rezerwą, okazał się jednak prawdziwym hitem. Coś jest takiego w zestawieniu migdałów, karmelu i czekolady, że na pewno jeszcze nieraz ten przepis zostanie przez nas wykorzystany.

Jeżyki migdałowe

Składniki ( na 30 sztuk ):
- 10 dkg mlecznej czekolady
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru
- 25 dkg migdałów a najlepiej już gotowych migdałowych słupków
- 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Jeżeli nie mamy gotowych słupków to migdały parzymy, obieramy i kroimy w słupki. Do dalszej części przepisu słupki nie mogą być mokre, więc musimy je trochę przesuszyć. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i stale mieszając podgrzewamy aż się skarmelizuje.
Dodajemy migdały.

Migdały z karmelem

Do czekolady dodajemy przyprawę do piernika, gdy będzie już zupełnie płynna dodajemy migdały i mieszamy. Zostawiamy aż trochę przestygnie i nakładamy do papilotek.

Jerzyki

 

piątek, 28 grudnia 2007, max_daga

Polecane wpisy

  • Babeczki wiśniowo-czekoladowe

    Już od dawna przymierzaliśmy się do babeczek, ale dopiero ostatnio udało nam się nabyć formę i te dziwne papierowe harmonijki które jak się okazuje nazywają się

  • Tarta gruszkowa z migdałami

    Super alternatywa dla sernika - kruche ciasto, kremowy ser i soczyste gruszki. Składniki: Ciasto: - 25 dkg mąki - 7 dkg cukru - 125 g masła - 1 żółtko Masa ser

  • Sałatka owocowa w melonowych miseczkach

    O mojej teorii doskonałej sałatki owocowej pisałem juz wcześniej . Tym razem postanowiłem zadbać również o wizualną stronę tego pysznego deseru. Składniki: - m

Komentarze
2007/12/29 09:55:57
Jestem pod wrazeniem! Mnostwo pracy na pewno bylo z kulkami. Wygladaja pieknie i w tylu odmianach, smakach, super :)
-
max_daga
2007/12/29 10:24:51
Prawda, trochę roboty było. A na dodatek to jeszcze nie wszystko co przygotowaliśmy na święta ( przepisy wkrótce pojawią się na blogu ).
-
2007/12/30 14:35:24
To napracowalas sie nie lada ! :) Z checia obejrze kolejne slodkosci w Twoim wydaniu :)
-
usmiecham-sie
2008/01/09 08:22:51
Cale mnostwo pralinek! Ja zrobiłam kiedyś jeden rodzaj, trufle czekoladowe, ale poobtaczałam w roznych rzeczach: wiorkach kokosowych, kakao, cukrze pudrze, orzechach.. tez były fajne:)
-
Gość: maluta (binah), *.chello.pl
2008/02/01 09:45:12
Ojej! ile pracy trzeba zeby tyle kulek. mysle ze kokosowe na pewno wyprobuje. pozdrawiam. ;)
-
Gość: allice, *.xdsl.centertel.pl
2010/02/08 17:52:03
Pralinki w sam raz na Walentynki. A z tej okazji wszystkim życzę dużo miłości.

Zobacz jaką akcję Zozole wykręciły na walentynki :)
-
Gość: Anonim ^^, *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net
2011/11/12 16:45:58
Te ostatnie pralinki, to ile ich wychodzi???
-
Gość: slowo, *.vivaldiego.wroclaw.pl
2013/04/25 23:39:16
Świąteczne pralinki jak widać musza byc przepyszne :). Chyba spróbuję je zaraz upichcić zamiast rozliczać swój podatek 2012 rok. Nie wiem tylko czy mi się uda ponieważ będzie to już moje 2 podejście do takich wypieków.