Blog > Komentarze do wpisu
Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Już od dawna przymierzaliśmy się do babeczek, ale dopiero ostatnio udało nam się nabyć formę i te dziwne papierowe harmonijki które jak się okazuje nazywają się wdzięcznie 'papilotkami'. Na pierwszy ogień poszły babeczki z blogu Dorotuś , przepisy stamtąd jeszcze nigdy nas nie zawiodły. Oryginalnie przepis pochodzi ponoć z książki seksownej Nigelli .

Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Składniki ( na 12 babeczek ):

Babeczki:
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu wiśniowego
- 100 g cukru (można dać więcej lub mniej - to zależy od słodkości dżemu)
- szczypta soli
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml kremówki

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, pod koniec dodajemy pokruszoną czekoladę, zestawiamy z ognia i mieszamy aż wszystko się dokładnie rozpuści.

Czekolada

Dodajemy dżem.

Dodajemy dżem

Dodajemy cukier, jajka, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Mieszamy

Formy na babeczki wykładamy papilotkami...

Papilotki

.. i wypełniamy je prawie pełne ciastem.

Nakładamy ciasto

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Po upieczeniu

Teraz polewa. Za pomocą garnka z wodą i mniejszego garnka lub miski tworzymy kąpiel wodną w której roztapiamy czekoladę.

Kąpiel wodna

Czekolada powinna dość szybko się stopić.

Topi się

Po roztopieniu zdejmujemy z ognia i stale mieszając dodajemy powoli śmietanę. Babeczki dekorujemy polewą i kandyzowaną wisienką.

Przekrój

Smacznego!

środa, 12 grudnia 2007, max_daga

Polecane wpisy

  • Ciasteczka sezamowe

    Te ciasteczka smakowały mi najbardziej z tegorocznych świąt. Bez wątpienia zostają wpisane na listę przepisów które jeszcze nie raz będą użyte. Składniki: - 3

  • Świąteczne pralinki

    W tym roku na święta zrezygnowaliśmy całkowicie z pieczenia ciast. Zamiast tego skupiliśmy się na ich mniejszych siostrzeńcach, czyli ciasteczkach i pralinkach.

  • Sałatka owocowa w melonowych miseczkach

    O mojej teorii doskonałej sałatki owocowej pisałem juz wcześniej . Tym razem postanowiłem zadbać również o wizualną stronę tego pysznego deseru. Składniki: - m

Komentarze
kolciekarolcie
2007/12/12 21:36:32
oj,pyszności...chyba będę zaglądac częściej.pozdrawiam
-
cuda.wianki
2007/12/15 10:55:16
ciesze sie,ze dolaczyliscie do muffinkowcow :-) warto!
-
2007/12/21 21:42:16
Wyglądają pięknie- smacznego :)
-
Gość: kruszka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/24 22:14:01
Przepis pycha pewniak! :D Wykorzystuję go od dawna i zawsze wychodzą super ;)
Czasami zamiast dżemu dodaję świeże wiśnie lub maliny :) Pozdrawiam