Blog > Komentarze do wpisu
Roladki drobiowe ze szpinakiem

Nie wiedzieć czemu wiele osób nie lubi szpinaku. A w odpowiednim towarzystwie szpinak naprawdę potrafi zadziwić.

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Składniki ( 4 porcje ):

- 25 dkg szpinaku
- 10 dkg tłustego twarogu
- 4 filety z indyka
- 2 ząbki czosnku
- żółtko
- sól, pieprz, pieprz cayene
- mąka

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy ( jeśli mamy mrożony ), lub blanszujemy w osolonej wodzie ( jeżeli mamy świeży ). Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy twaróg, żółtko i czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.

Szpinak

Dokładnie mieszamy.

Szpinak

Kotlety myjemy, osuszamy i każdy lekko rozpłaszczamy. Smarujemy masą szpinakową ...

Roladki

... i zwijamy w roladki. Żeby roladki nie rozpadły się w trakcie smażenia możemy je spiąć metalowymi szpikulcami jak na zdjęciach lub wykałaczkami albo po prostu związać cienką nitką. Przed podaniem należy je wszystkie usunąć.

Roladki

Każdą oprószamy lekko mąką i smażymy na maśle lub margarynie ze wszystkich stron na rumiany kolor.

Roladki

Możemy podać z ziemniaczkami lub na przykład z ziemniaczanymi placuszkami .

Smacznego!

środa, 28 listopada 2007, max_daga

Zobacz podobne

  • Gofry ziemniaczane

    Myślicie, że gofry można jeść tylko na deser? Nic bardziej mylnego - tutaj jako nietypowa alternatywa dla ziemniaków z koperkiem :) Składniki ( na około 10 gof

  • Befsztyki w sosie z zielonego pieprzu

    Dzisiaj będzie bardzo pieprznie. Bardzo. Ten przepis jest dowodem na to, że do doskonałej potrawy dochodzi się poprzez kulinarne porażki. Według oryginalnego pr

  • Spaghetti z pomidorami, oliwkami i chili

    Normalnie za czarnymi oliwkami nie przepadam, zdecydowanie wolę zielone. Ale w tym daniu ich wyrazisty smak jak najbardziej znajduje swoje miejsce. Składniki

Komentarze
2007/11/29 01:10:58
No w końcu jakaś oznaka życia ;-)

Roladki pycha, od dawna takie robimy. I też się dziwię, jak można nie lubić szpinaku? Do niego tylko czosnek potrzebny i już jest smakowity! ;-)
Pozdrawiam!
-
max_daga
2007/11/29 06:05:58
No wiem, wiem - zaniedbałem się przez ostatni tydzień :). A oprócz czosnku jadłem ostatnio szpinak doprawiony kminkiem - rewelacja. Przez ładnych pare minut nie mogłem dojść do tego co to za dziwny smak w tym szpinaku.
-
grumko
2007/11/29 06:16:08
Bardzo fajne te roladki. My również należymy do miłośników szpinaku. Polecam Wam ciekawą stronę www.szpinak.prv.pl. Jest tam sporo fajnych przepisów do wykorzystania.
-
2007/11/29 08:20:24
Max_Daga- poznaj moją dobroć: w drodze wyjątku usprawiedliwiam tą nieobecność ;-)))
Tylko już bez takich zaniedbań proszę! ;-))

Nie cierpię kminku...Ale nigdy nie mów nigdy :-)

Grumko- fajna stronka, dzięki! Część przepisów już praktykowaliśmy, improwizując w kuchni ale jeszcze sporo mamy do nadrobienia w tym temacie.
Choć myślę, że nie będzie to szpinak z truskawkami... Wstyd mi, bo wychodzi jednak ze mnie obrzydliwy brak wyobraźni kulinarnej niestety... ;-)))
-
Gość: Ja, *.sds.uw.edu.pl
2012/01/15 17:30:12
Dobrze doprawiony szpinak to podstawa, uwielbiam dania z nim! Na pewno wypróbuję!

co-ja-gotujem.blogspot.com/