Blog > Komentarze do wpisu
Placuszki ziemniaczano-cebulowe

Placuszki doskonale pasuj± jako dodatek do różnego rodzaju mięs, lub mog± być podane jako niezależne danie.

Racuszki ziemniaczano-cebulowe

Składniki:

- 80 dkg ziemniaków
- 3 cebule
- 1 jajko
- 10 dkg m±ki
- 2 łyżki masła
- margaryna do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobn± kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy cebulę. Kiedy ziemniaki całkiem ostygn± dodajemy m±kę oraz jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy cebulę i doprawiamy sol±, pieprzem i gałk± muszkatałow±.
Z ciasta formujemy walec.

ziemniaczany walec

Z walca odkrajamy plastry, lekko rozpłaszczamy i smażymy na margarynie z obu stron na rumiany kolor.

Ziemniaczana kromki

Smacznego!

sobota, 17 listopada 2007, max_daga

Polecane wpisy

  • Gofry ziemniaczane

    My¶licie, że gofry można je¶ć tylko na deser? Nic bardziej mylnego - tutaj jako nietypowa alternatywa dla ziemniaków z koperkiem :) Składniki ( na około 10 gof

  • Spaghetti z pomidorami, oliwkami i chili

    Normalnie za czarnymi oliwkami nie przepadam, zdecydowanie wolę zielone. Ale w tym daniu ich wyrazisty smak jak najbardziej znajduje swoje miejsce. Składniki

  • Kotlety schabowe w pikantnym wydaniu

    Dzisiaj miało być banalnie - schabowy, ziemniaki i ogórasy. Ale zaraz, zaraz, od czego s± ksi±żki kucharskie? Szurum burum i bum bum - robimy schaboszczaka w ni

Komentarze
saurelin
2007/11/20 23:52:02
czesto robie podobne placuszki gdy zostawaly nam ziemniaki z poprzedniego dnia - dodaje jeszcze do nich podsmazony boczek albo kielbaske i sos grzybowy - pycha sa
-
2007/11/21 23:33:00
: host mailic01.gazeta.pl[193.42.231.60] said: 550 No such
user (max_daga) Account closed.

buu, jak można do Ciebie napisać?
-
nougatine83
2007/11/22 10:58:42
Bardzo fajny przepis. Nie jem mięsa, więc widz± mi się te placuszki z sosem grzybowym. Mniam!