Blog > Komentarze do wpisu
Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami to danie z kategorii "błyskawiczne". Wystarczy mieć w zapasie porcję zamrożonych krewetek i w przeciągu pół godziny możemy wyczarować taki owocomorski przysmak.

Spaghetti z krewetkami

Składniki ( jedna duża porcja ):

- opakowanie mrożonych krewetek ( 250g )
- makaron spaghetti
- cztery łyżki oliwy
- cytryna
- dwa ząbki czosnku
- przyprawy ( bazylia, rozmaryn, chili, pieprz )
- kilkanaście liści świeżej bazylii

Przygotowanie:

Z połowy cytryny, dwóch łyżek oliwy i rozgniecionych ząbków czosnku robimy marynatę. Krewetki rozmrażamy, oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą i szczelnie zamknięte odstawiamy na kwadrans.

Krewetki się marynują

Makaron gotujemy według przepisu.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, krewetki odsączamy z marynaty i wrzucamy na patelnię. Marynaty nie wylewamy, jeszcze się nam przyda.

Krewetki na patelni

Podsmażamy kilka minut na dość dużym ogniu.

Smażone krewetki

W międzyczasie makaron powinien już być gotowy. Marynatę która została nam po krewetkach dolewamy na patelnię, dodajemy posiekaną bazylię, wrzucamy makaron i dodajemy łyżkę oliwy. Mieszamy wszystko na patelni jeszcze troche wszystko razem podgrzewając.

I wszystko razem

Na talerzu przybieramy cząstkami cytryny.

Smacznego!

środa, 24 października 2007, max_daga
Komentarze
2007/10/25 02:30:46
Nigdy nie robiliśmy krewetek w domu, sądząc, że są bardzo praco- i czasochłonne. Poza tym, nie ukrywam, jest to dział żywności, obok której przechodzimy bez wypieków na twarzy...
A tu proszę, niespodzianka!
U Ciebie wygląda to na bardzo prosty przepis... Mistrzowsko pokazujesz co i jak! Podoba się mi! :-) Kolejny przepis do jak najszybszego wypróbowania :-)

Pozdrawiam gorąco!!
-
2009/02/24 11:59:25
Fajnie to wygląda. :) Mam tylko pytanko, z czym można jeszcze zrobić marynatę bo chciałbym kiedyś wykorzystać ten pomysł na kolację a kolacja była by pewnie dla kogoś kto niestety nie lubi czosnku. :/
-
Gość: Helek, cm-84.210.42.104.getinternet.no
2009/03/06 18:21:23
Często jemy krewetki. Zrobiliśmy krewetki w/g Twojego przepisu i zaprosiliśmy na poczęstunek gości. Byli zachwyceni i zaskoczeni, ze my Polacy potrafimy tak smacznie podawać krewetki. Wiec jesteśmy dumni, ze Norwegowie polubili naszą polską kuchnie :-) Z pozdrowieniami ze Stavanger.
-
Gość: molderro, do-atman-1a.connecta.pl
2009/07/15 19:07:57
Pierwszy raz się skusiłem na krewetki i trafiłem na dobry przepis bo je polubiłem. Nic dodać nic ująć - zajebiście smaczne :)
-
Gość: Walek, aabs92.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/07/20 22:30:12
Super wielkie dzieki!!!
-
Gość: Barti1916, 86-64-n1.aster.pl
2009/09/01 17:21:09
Bardzo fajny przepis! Polecam wszystkim i życzę smacznego!
-
Gość: gloriosa, dynamic-78-8-118-6.ssp.dialog.net.pl
2010/04/18 18:18:46
jakies poł godziny temu zauważylam, ze mam w lodowce moj przysmak - krewetki. tak sie nakręciłąm na ten przepis, zorbilam.. i ... po sushi jest to moje ulubione danie! ;D
-
Gość: Darka, fmgplgtw01.e-forum.com.pl
2010/05/11 15:24:49
Bardzo fajny i smaczny przepis:):) Polecam!!!! :)
-
Gość: yuzu, afin197.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/13 22:26:03
przepis swietny! kiedys jadlam w restauracji taki makaron i zastanawialam sie, jak oni to przyrzadzili ,ze wyszedl taki dobry. z moich uwag-radze od razu przed obrobka krewetek pousuwac ogonki-nie trzeba sie pozniej babrac w czasie jedzenia :)
-
Gość: patipp, admj103.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/14 20:07:51
Przepis godny polecenia. Danie bardzo proste i pyszne. Ja dodatkowo dołożyłam trochę świeżego tymianku. Palce lizać!
-
Gość: , chello084010140192.chello.pl
2010/06/22 13:10:41
Polecam do tego pieczarki :) Pokroić je drobno w kosteczkę, podsmażyć i dorzucić do makaronu i krewetek :)
-
Gość: Gamesz, 148-mo6-6.acn.waw.pl
2010/08/07 14:39:28
Bardzo dobry i rzetelny przepis. dziękuję :-))
-
Gość: , bbh122.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/25 21:34:52
super przepis!!! Polecam
-
Gość: grucha, s104-226.star.net.pl
2010/10/13 20:41:45
A ja na koniec dodaje sera parmezano jako wloch mieszkajacy w Polsce ;)
-
Gość: suseł, dh-blue-halls-c.herts.ac.uk
2010/10/23 21:33:07
Trzy porady:
1. Dać się marynacie dobrze przegryźć, żeby oliwa i krewetki przeszły czosnkiem. 15 minut to za mało.
2. Dolać reszty marynaty na samym końcu, żeby jej nie przesmażać, bo to zabija aromat czosnku
3. Koniecznie dodać tartego parmezanu na koniec i skropić cytryną

Świetny przepis. Wszystkim bardzo smakowało. Wielkie dzięki
-
Gość: nicek777, 89-79-83-152.dynamic.chello.pl
2010/12/16 14:48:57
Krewetki wyszly bardzo dobre, pomimo braku swiezej bazylii. Polecam goraco. Ja lubie rowniez krewetki smazone z chrupiacym makaronem, cytryna, maslem, czosnkiem i sosem sojowym. Palce lizac.
-
2011/03/11 12:05:18
To już wiem co dzisiaj będzie na obiad :D
-
Gość: Olala, 89-78-13-25.dynamic.chello.pl
2011/04/08 11:23:36
Polecam wszystkim ten przepis, zrobiłam nim furorę na ostatniej imprezie.
Są rewelacyjne, przepis wydobywa z krewetek ich prawdziwy smak, a nie przytłumia ich jak to czasami się zdarza z dziwnymi kombinacjami przypraw.
-
Gość: anonim, accy175.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/14 12:43:43
Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
-
2011/09/01 18:14:03
Zrobiliśmy używając krewetek koktajlowych, ponieważ byliśmy w posiadaniu akurat takich. Nałożone do miseczki danie posypaliśmy parmezanem - bez było przeciętnie, natomiast z serem - rewelacja!
Super danie - do bardzo szybkiego przygotowania, choć uważam, że 15 min dla przejścia marynatą, to za mało. Nasze krewetki leżały pół godziny.
-
Gość: 90patrycja, acli153.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/08 16:05:41
Zrobiłam wszystko według przepisu, fajny pomysł,ale niestety brakowało mi mimo marynaty jakiegoś sosu, makaron był suchy (wpił wodę) moim zdaniem fajnie byłoby zmienić przepis i dodać sosu śmietanowego albo serowego, potrawa byłaby lepsza. I posypać ją parmzanem :) Ale krewetki same w sobie bardzo smaczne, tylko czegoś mi w potrawie brakuje.

Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: filadelfia, public110497.cdma.centertel.pl
2011/09/30 14:19:24
Mnie jedynie zastanawia problem ogonów i konsumpcji tego dania.
-
Gość: kasia k, host-89-228-169-28.dynamic.mm.pl
2011/10/18 22:21:33
Przepis jest idealny- niebo w gębie, nic dodać, nic ująć !!!
-
Gość: paweł, 90-156-85-195.internetia.net.pl
2011/12/27 15:34:18
Zrobiłem, zjedliśmy i ze smutkiem stwierdzamy, że nic nie zostało na dokładkę. Pycha! Dzięki za przepis.
-
2012/01/04 00:03:51
Też przyrządzam krewetki w ten sposób i podaję z makaronem spaghetti. Gdyby danie okazalo się za suche trzeba na koniec skropic trochę oliwą i polecam pokropić na talerzu sosem sojowym i olejem sezamowym, pycha!
-
Gość: boa, dsdf-4d0a6b56.pool.mediaways.net
2012/01/19 02:06:54
Na maselku smaze krotko swieze listki szpinaku z dodatkiem czosnku, dodaje smietanke, mieszam z gotowym makaronem i krewetkami, palce lizac. Nie dodaje rozmarynu, bazylii itp, nie lubie rozproszonych smakow. Krewetki marynuje godzine w lodowce, podwajam zawsze ich ilosc, kocham krewetki ....... zaraz po moim mezu, pozdrawiam, smacznego
-
Gość: Monia, 89-75-149-50.dynamic.chello.pl
2012/02/14 10:16:02
Świetny przepis :) ja dodatkowo dodaje papryczke chili :)
-
Gość: Kinga, 178-36-123-5.adsl.inetia.pl
2012/02/17 16:35:09
Mmm.. moje pierwsze podejście do krewetek.
Bałam się, że coś nie wyjdzie, ale przepis okazał się prosty i pyszny ; ).
-
Gość: pancia, 078088048096.bialystok.vectranet.pl
2012/02/25 16:50:44
troche rozcarowujace danie. brakuje mu glebi i maslo lepiej pasuje, bardziej smak wdobywa.
-
Gość: magnat, 89-74-140-75.dynamic.chello.pl
2012/03/03 18:15:57
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze potrawy, to warto krewetki smażyć na oliwie pepperoni (można taką kupić). Oliwa ma tą zaletę, że nie pozostaje po niej w ustach ostry posmak na cały dzień. Dodatkowo warto podać z czerwonym wytrawnym winem, o niezbyt bogatym bukiecie.
-
Gość: , s010698fc1165e4fb.cg.shawcable.net
2012/04/08 05:56:25
Przepis super ale nie uwierzycie co zrobiłem, wróciłem do domu wieczorkiem i pogrzałem/podsmarzylem wszystko na sosie sojowym no i z romantycznej kolacji............
-
Gość: xprt, 89-78-68-33.dynamic.chello.pl
2012/07/08 15:26:55
Bardzo pyszne. Prócz bazylii dodaliśmy jeszcze suszonej mięty i polecamy takie rozwiązanie ;)
-
Gość: , dslb-178-006-224-057.pools.arcor-ip.net
2012/10/16 17:09:18
Super przepis dodalam tez pietruszki i na koniec troszkie sera plezniowego pycha
-
Gość: Ktoś, 149.241.54.22*
2012/12/15 13:37:31
Bzdura, krewetki tak wysmazone jak na tym zdjęciu są suche jak pieprz, krewetki smazy sie bardzo krótko żeby zachować ich soczystos. Jesli jednak chcesz rumiane to tylko na grillu.
-
Gość: Krewet, agu98.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/20 09:32:49
Mam takie pytanie, ile do 250g krewetek makaronu spaghetti, bo nie ma o tym wzmianki.
-
2013/01/30 09:12:02
ale pysznie wygląda. takie dania mogłabym jeść codziennie
-
Gość: pseudo, 093105041011.nowogard.vectranet.pl
2013/04/13 18:53:52
a co zrobić z tymi przyprawami: - przyprawy ( bazylia, rozmaryn, chili, pieprz )???
-
Gość: MM, m83-180-185-104.cust.tele2.se
2014/03/05 11:22:47
Proponuje dodac melise cytrynową lepiej jak bazylia a podczas smazenia krewetek cienko pokrojone w plasetrki pepperoni
-
Gość: Sylwia, 83-238-176-170.ip.netia.com.pl
2014/03/16 21:04:36
Wykonane :) Pyszne :) Polecam :)
-
Gość: Martynika, apn-37-7-84-204.dynamic.gprs.plus.pl
2014/03/25 11:44:13
Pyszne!!!!! Z parmezanem jeszcze lepiej smakuje!!!!