Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Składniki:

- 1 gruszka
- 1 czerwony grejfrut
- kiść winogron
- 1 granat

... lub całkiem inne owoce :)

Przygotowanie:

Przepis na sałatkę owocową tak naprawdę sprowadza się do dwóch zasad które wystarczy przestrzegać:
- Musi być zachowany balans pomiędzy owocami słodkimi i kwaśnymi.
- Wszystkie ( ale to wszystkie ) owoce muszą być podane w takiej formie że 100-letnia prababcia bez zębów będzie w stanie je zjeść.

Zastosowanie się do tych dwóch zasad gwarantuje wyśmienitą sałatkę.

A teraz konkrety: do naszej sałatki wybraliśmy cztery owoce - słodką gruszkę, kwaśnego grejfruta, słodkie winogrona i kwaskowatego granata. Czyli punkt pierwszy powinien być spełniony - słodkość gruszki i winogrona będzie kontrastować z kwaśnym smakiem grejfruta i granata.
Teraz
punkt drugi - na drodze do idealnej sałatki owocowej stoją nam gorzkie błonki grejfruta, elastyczne skórki winogron i winogronowe pestki.
Z grejfruta musimy uzyskać to co ma on najlepsze - czyli sok i miąższ, pozbywając się gorzkich i niepotrzebnych błon. W tym celu musimy go wyfiletować. Obieramy go ze skórki, po czym ostrym nożem scinamy ze wszystkich stron zewnętrzną warstwę owocu tak żeby dostać się do miąższu. Owocy typu pomarańcza czy grejfrut składają się z cząstek - każdą taką cząstkę musimy teraz wykroić.

Sałatka owocowa

Po wykrojeniu wszystkich uzyskujemy owocowe fileciki.

Grejfrut

Z pozostałego wywłoka wyciskamy dokładnie sok - nic nie może się zmarnować.

Winogrona myjemy, każdy owoc kroimy na pół i jeżeli są duże pestki to je usuwamy. Dzięki przekrojeniu każdego owocu na pół usuwamy efekt elastyczności winogron, który dzisiaj jest nam niepotrzebny.
Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy. Granata rozbrajamy na kuleczki.

Sałatka owocowa

Owocowe filety i gruszki kroimy na kawałki wielkości połówek winogron, mieszamy wszystko zalewając sokiem z grejfruta.

Sałatka owocowa

W wersji dla dorosłych można sałatkę zamiast sokiem polać winem musującym.

Smacznego!

czwartek, 11 października 2007, max_daga

Polecane wpisy

  • Jajecznica z łososiem

    Jeżeli wczorajsze danie było szybkie to dzisiejsze jest super-błyskawiczne. Ot, banalna jajecznica w nie do końca banalnym zestawieniu - z łososiem. Składniki

  • Ciastka francuskie z pesto

    Składniki: - Mrożone lub świeże ciasto francuskie - Pesto - białko z jednego jaja - kminek Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, na każdy kawał

  • Sałatka z kurczaka i awokado

    Składniki: - dwie piersi z kurczaka - oliwa - awokado - papaja - pół kapusty pekińskiej - cytryna - przyprawy Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i czyścim