Blog > Komentarze do wpisu
Pesto z pomidorami i serem feta

pesto

Składniki:

- 250g makaronu farfalle
- słoiczek pesto
- cztery pomidory
- pół kostki sera feta
- oliwki
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rogrzewamy trochę oliwy. Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu zanurzamy je na kilkanaście sekund we wrzątku, wtedy skórka łatwo odchodzi.

pesto

Pomidory kroimy na jednocentymetrowe plastry ...

pesto

... i smażymy na oliwie na średnim ogniu. Ważne żeby pomidory się nie rozpadły - mają być podsmażone ale nie może się z nich zrobić pomidorowa pulpa.
Ser kroimy w kostkę. Kiedy pomidory będą już podsmażone dodajemy do nich 2/3 słoiczka pesto i delikatnie mieszamy. Odcedzamy makaron, dodajemy do niego pozostałe 1/3 słoiczka pesto i dokładnie mieszamy. Na talerze wykładamy makaron, na to plastry pomidorów. Polewamy to sosem który utworzył się na patelni z pomidorów i pesto, posypujemy serem i oliwkami.

Smacznego!

sobota, 06 stycznia 2007, max_daga
Komentarze
upl
2007/01/06 20:06:38
mniam mniam :-) fajne polaczenie pesto z pomidorami i feta
-
2007/01/13 20:47:06
Zaczynam się przekonywać do takiej kuchni,lecz nadal wygrywa schabowy.
-
2007/02/07 18:58:49
kolejna inspiracja :)
-
2007/02/07 19:00:43
Uwielbiam pesto! Mmmmm...
-
Gość: Dudel, 215-pra-4.acn.waw.pl
2009/01/03 16:35:56
Pycha żarełko na kaca, polecamy...
-
Gość: Safona, user-31-175-191-150.play-internet.pl
2011/10/23 17:40:55
zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i....pyyycha!będe częsciej to robic:)