Blog > Komentarze do wpisu
Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym

krążki cebulowe

Składniki:

- cebula
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- kostka rosołowa
- olej do głębokiego smażenia
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Robimy ciasto naleśnikowe z mleka, jajka i mąki. Dodatkowo dodajemy jedną kostkę rosołową. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na zwykłe naleśniki żeby dobrze obklejało cebulkę. Cebulę obieramy i kroimy na około jednocentymetrowe plastry. Środek plastra usuwamy tworząc krążki. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytownicy, maczamy krążki dokładnie w cieście i wrzucamy na wrzący olej. Jak zaczną się robić rumiane odwracamy na drugą stronę. Po uzmażeniu wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku w którego wsiąknie nadmiar tłuszczu. Podajemy póki jest ciepłe.
Oprócz cebulek możemy użyć różnych innych warzyw, np. cukinii

cukinia

Smacznego!

niedziela, 08 października 2006, max_daga
Komentarze
Gość: verder, host-n1-119-94.telpol.net.pl
2008/07/12 14:08:27
Dziś zrobiłam i wyszło pysznie :)
-
Gość: cecylka, adce238.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/04 10:52:48
a sól i pieprz? do ciasta czy na cebulkę?
-
Gość: teresa_florek@tlen.pl, 89-79-72-126.dynamic.chello.pl
2011/03/19 14:27:23
Cześć, a czy te krążki cebulki nie są twarde po usmażeniu!!
-
Gość: , 178235051022.walbrzych.vectranet.pl
2011/05/31 17:54:59
wrecz odwrotnie cebulka w srodku sie rozplywa;]
-
Gość: Nati, 82.160.207.*
2011/10/19 11:50:58
A moje wyszły twarde w środku i nie za smaczne... co mam zrobić? Olej był dobrze rozgrzany...
-
Gość: RA, rt6.ksknet.pl
2011/11/18 11:03:16
A macie pomysł co zrobić z reszta ciasta co zostanie:)